Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Ta tarta to prawdziwa uczta dla podniebienia :) Nie wymaga pieczenia, fajnie się prezentuje i możecie użyć do niej dowolnych sezonowych owoców. Delikatne wnętrze panna cotta z mleczkiem kokosowym i jagodami idealnie współgra ze słodkim spodem na bazie ciastek oreo.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20658
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 25140
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1071
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4398
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1202
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1335
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20658
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 25140
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1071
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4398
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1202
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1335
Składniki
Masło z czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciastka zmiksować na piasek. Do ciastek dodać płynne masło z czekoladą. Wymieszać do powstania "mokrego piasku". Wysypać na formę do tarty i dokładnie wylepić spód i boki, dociskając np. dnem szklanki. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach ciepłej wody. W rondlu podgrzać (ale nie doprowadzić do zagotowania) śmietanę z mlekiem kokosowym, cukrem i ekstraktem z wanilii. Do gorącej śmietany dodać żelatynę i dokładnie wymieszać rózgą. Jagody zblendować. Przetrzeć przez sito, aby pozbyć się skórek. Dodać do przestudzonej panna cotty i wymieszać. Tężejącą panna cottę wylać na spód i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem udekorować owocami i świeżą miętą. Wyjąć z lodówki na ok. 20 minut przed krojeniem, aby tarta miała temperaturę pokojową.
Rady: Do panna cotty można użyć mrożonych jagód, które należy wcześniej rozmrozić. Z soku jagodowego możecie zrobić wzorek nakrapiając wierzch tarty kropelkami i rozsmarowując je wykałaczką. Jeśli chcecie uzyskać bardziej intensywny kolor fioletowy panna cotty zwiększcie ilość jagód, zwiększając jednocześnie ilość żelatyny. Jeśli używacie laski wanilii należy przeciąć ją na pół, wydrążyć nożem miąższ i wraz z całą laską dodać do śmietany. Laskę wanilii usunąć po zagotowaniu.