Kokos i truskawki to bardzo zgrany duet :) Połączenie to w formie pysznego jaglanego budyniu z domową frużeliną truskawkową stanowi pyszny i zdrowy deser, który możecie zaserwować na wiosenne spotkanie w ogrodzie czy weekendową słodkość dla dzieciaków. Będzie pysznie :)
Kokosowy budyń jaglany z frużeliną truskawkową
Składniki
Kokosowy budyń jaglany:
- 100 g kaszy jaglanej
- 250 ml mleka kokosowego
- 250 ml mleka
- 1 1/2 łyżki cukru lub erytrytolu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Frużelina truskawkowa:
- 250 g truskawek
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka cukru lub erytrytolu
- 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 3 łyżki kokosa w kawałkach
Składniki
Kokosowy budyń jaglany:
- 100 g kaszy jaglanej
- 250 ml mleka kokosowego
- 250 ml mleka
- 1 1/2 łyżki cukru lub erytrytolu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Frużelina truskawkowa:
- 250 g truskawek
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka cukru lub erytrytolu
- 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 3 łyżki kokosa w kawałkach

Etapy przygotowania
Kaszę jaglaną przepłukać na sicie pod bieżącą wodą do czasu, aż woda z płukania będzie całkowicie czysta. Kaszę przełożyć do rondla, dodać mleko kokosowe i mleko oraz cukier. Gotować na bardzo małym ogniu, pod przykryciem, przez około 15 minut, aż kasza wchłonie całe mleko i całość zgęstnieje. Ciepłą kaszę zmiksować dokładnie blenderem na gładką konsystencję budyniu. Wystudzić.

Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić w kostkę. Przełożyć do rondelka, dodać sok z cytryny i cukier. Gotować na małym gazie, aż truskawki puszczą sok i lekko się rozpadną. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą. Wlać do truskawek i wymieszać. Podgrzać chwilę mieszając, aż frużelina zgęstnieje. Wystudzić. Do szklanek przełożyć budyń. Na budyń dać frużelinę. Posypać kawałkami kokosa. Podawać od razu po przygotowaniu lub po wcześniejszym schłodzeniu.

Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Jest to wspaniałe i niezwykle efektowne ciasto na kakaowym biszkopcie, z kre...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Komunia
- Owoce
- Wiśnie
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
Odsłon: 430

Dzisiaj kotlety mielone, które przygotowujemy na wiele sposobów. Oto mój kole...
Odsłon: 79

Przepis dnia
Karkówka w Coli i katchupie to pyszna propozycja na obiadek.Miesko wychodzi p...
Odsłon: 2726
Ostatnio komentowane przepisy
Jest to wspaniałe i niezwykle efektowne ciasto na kakaowym biszkopcie, z kre...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Komunia
- Owoce
- Wiśnie
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
Odsłon: 430

Dzisiaj kotlety mielone, które przygotowujemy na wiele sposobów. Oto mój kole...
Odsłon: 79

Przepis dnia
Karkówka w Coli i katchupie to pyszna propozycja na obiadek.Miesko wychodzi p...
Odsłon: 2726



Składniki
- 100 g kaszy jaglanej
- 250 ml mleka kokosowego
- 250 ml mleka
- 1 1/2 łyżki cukru lub erytrytolu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 250 g truskawek
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka cukru lub erytrytolu
- 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki kokosa w kawałkach
Kaszę jaglaną przepłukać na sicie pod bieżącą wodą do czasu, aż woda z płukania będzie całkowicie czysta. Kaszę przełożyć do rondla, dodać mleko kokosowe i mleko oraz cukier. Gotować na bardzo małym ogniu, pod przykryciem, przez około 15 minut, aż kasza wchłonie całe mleko i całość zgęstnieje. Ciepłą kaszę zmiksować dokładnie blenderem na gładką konsystencję budyniu. Wystudzić.
Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić w kostkę. Przełożyć do rondelka, dodać sok z cytryny i cukier. Gotować na małym gazie, aż truskawki puszczą sok i lekko się rozpadną. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą. Wlać do truskawek i wymieszać. Podgrzać chwilę mieszając, aż frużelina zgęstnieje. Wystudzić. Do szklanek przełożyć budyń. Na budyń dać frużelinę. Posypać kawałkami kokosa. Podawać od razu po przygotowaniu lub po wcześniejszym schłodzeniu.
Pyszotka:)