Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kokos i truskawki to bardzo zgrany duet :) Połączenie to w formie pysznego jaglanego budyniu z domową frużeliną truskawkową stanowi pyszny i zdrowy deser, który możecie zaserwować na wiosenne spotkanie w ogrodzie czy weekendową słodkość dla dzieciaków. Będzie pysznie :)
Czy to najlepsze brownie jakie zjesz:owszem
Odsłon: 164
Czy to najlepsze brownie jakie zjesz:owszem
Odsłon: 164
Składniki
Kaszę jaglaną przepłukać na sicie pod bieżącą wodą do czasu, aż woda z płukania będzie całkowicie czysta. Kaszę przełożyć do rondla, dodać mleko kokosowe i mleko oraz cukier. Gotować na bardzo małym ogniu, pod przykryciem, przez około 15 minut, aż kasza wchłonie całe mleko i całość zgęstnieje. Ciepłą kaszę zmiksować dokładnie blenderem na gładką konsystencję budyniu. Wystudzić.
Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić w kostkę. Przełożyć do rondelka, dodać sok z cytryny i cukier. Gotować na małym gazie, aż truskawki puszczą sok i lekko się rozpadną. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą. Wlać do truskawek i wymieszać. Podgrzać chwilę mieszając, aż frużelina zgęstnieje. Wystudzić. Do szklanek przełożyć budyń. Na budyń dać frużelinę. Posypać kawałkami kokosa. Podawać od razu po przygotowaniu lub po wcześniejszym schłodzeniu.