Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny makowiec z kokosowym akcentem, z dodatkiem orzechów włoskich i kakao.
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44660
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182100
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 251
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44660
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182100
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 251
Składniki
Mak, wodę, orzechy włoskie, olej oraz sól podgrzewać powoli pod przykryciem, często mieszając.
Kiedy masa makowa zagotuje się, odkryć ją i gotować przez około 30 minut, aby odparowała prawie cała woda.
Dodać cukier wanilinowy, 4 łyżki cukru oraz pół szklanki wiórków kokosowych, dokładnie wymieszać i odstawić do przestudzenia na czas przygotowywania ciasta.
Mąkę pszenną, pół szklanki wiórków kokosowych, margarynę, 3 łyżki cukru, kakao, proszek do pieczenia oraz 3 żółtka siekać nożem lub szpatułką do połączenia składników. Następnie delikatnie zagnieść ciasto dłonią. Powinno dać się łatwo pokruszyć, nie powinno być zwarte.
Połowę ciasta rozprowadzić równomiernie na dnie natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy o średnicy około 22 cm.
Do masy makowej dodać 3 białka i 1 całe jajko, dokładnie wymieszać i przełożyć do tortownicy na warstwę ciasta.
Drugą połowę ciasta pokruszyć na wierzch maku.
Tortownicę wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury około 170 stopni Celsjusza i piec przez około 1 godzinę.
Upieczony makowiec wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.
Wystudzone ciasto oddzielić nożem od boku tortownicy i delikatnie przełożyć na paterę.
Do 5 łyżek cukru pudru dodać łyżkę wody i dokładnie wymieszać. Powinien powstać gęsty, biały lukier, którym można ozdobić wierzch makowca.