Do góry

Desery Przepis na:

Kokosowy makowiec

Kokosowy makowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 318 Ocena: 1878

Dodano:

Odsłon: 6583

Delikatny makowiec z kokosowym akcentem, z dodatkiem orzechów włoskich i kakao.

Składniki

  • Mak mielony 200 g
  • Woda 750 ml
  • Cukier 7 łyżek
  • Cukier wanilinowy 16 g
  • Orzechy włoskie 100 g (połówki lub rozdrobnione)
  • Sól 1/4 płaskiej łyżeczki
  • Olej 2 łyżki
  • Wiórki kokosowe 1 szklanka
  • Jajka 4 szt.
  • Mąka pszenna 1 szklanka
  • Margaryna do pieczenia 100 g
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Kakao naturalne 1 łyżka
  • Cukier puder 5 łyżek
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kokosowy makowiec

Przygotowanie

  1. Mak, wodę, orzechy włoskie, olej oraz sól podgrzewać powoli pod przykryciem, często mieszając.

  2. Kiedy masa makowa zagotuje się, odkryć ją i gotować przez około 30 minut, aby odparowała prawie cała woda.

  3. Dodać cukier wanilinowy, 4 łyżki cukru oraz pół szklanki wiórków kokosowych, dokładnie wymieszać i odstawić do przestudzenia na czas przygotowywania ciasta.

  4. Mąkę pszenną, pół szklanki wiórków kokosowych, margarynę, 3 łyżki cukru, kakao, proszek do pieczenia oraz 3 żółtka siekać nożem lub szpatułką do połączenia składników. Następnie delikatnie zagnieść ciasto dłonią. Powinno dać się łatwo pokruszyć, nie powinno być zwarte.

  5. Połowę ciasta rozprowadzić równomiernie na dnie natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy o średnicy około 22 cm.

  6. Do masy makowej dodać 3 białka i 1 całe jajko, dokładnie wymieszać i przełożyć do tortownicy na warstwę ciasta.

  7. Drugą połowę ciasta pokruszyć na wierzch maku.

  8. Tortownicę wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury około 170 stopni Celsjusza i piec przez około 1 godzinę.

  9. Upieczony makowiec wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.

  10. Wystudzone ciasto oddzielić nożem od boku tortownicy i delikatnie przełożyć na paterę.

  11. Do 5 łyżek cukru pudru dodać łyżkę wody i dokładnie wymieszać. Powinien powstać gęsty, biały lukier, którym można ozdobić wierzch makowca.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 13 listopada 2021 Przepyszny ,wszystkie smaki moje ulubione,przepis zabrałam do zrobienia:) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń