Do góry

Desery Przepis na:

Kokosowy piegusek ze śliwkami bez laktozy

Kokosowy piegusek ze śliwkami bez laktozy

Autor:

Przepisów i artykułów: 206 Ocena: 1746

Dodano:

Odsłon: 622

Kokosowe ciasto ze śliwkami, bez laktozy. Ciasto z mąką koksową, na oleju kokosowym i z wiórkami. Dodałam mak dzięki czemu fajnie chrupie w zębach.Taki piegusek kokosowy na śliwce do kawy wyszedł.

Składniki

  • ciasto kruche: 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 250 g oleju kokosowego
  • 35 dkg śliwek
  • 4 jajka duże
  • 3 łyżki maku
  • kruszonka: 1 łyżką wiórek kokosowych
  • 1 łyżka mąki kokosowej
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego roztopionego
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kokosowy piegusek ze śliwkami bez laktozy

Przygotowanie

  1. Ciasto kruche:

    Jajka ubijam z cukrem na puch. Dodaję mąkę pszenną i kokosową, mak, proszek do pieczenia, mieszam mikserem. Na końcu dodaję olej roztopiony i zimny i dalej mieszam. Dno formy o wymiarach 27x18 cm wykładam papierem do pieczenia. Ciasto wykładam do formy. Śliwki kroję na pół i układam skórką do dołu, wciskam w ciasto.


  2. Kruszonka:

    Do miski przekładam olej, dodaję mąkę kokosową, wiórki i mieszam. Na końcu dodaję cukier i w palcach łączę. Kruszonkę wysypuję na śliwki. Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni i piekę 45 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń