Do góry

Desery Przepis na:

Kokosowy tort z truskawkami

Kokosowy tort z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2430

Dodano:

Odsłon: 2711

Puszysty biszkopt przykryty masą kokosową, z dużą ilością truskawek. Lekki, orzeźwiający, znika z talerzyka bardzo szybko. :)

Składniki

  • Biszkopt: 3 jajka (M)
  • 50g cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 80g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • Masa kokosowa: 12 listków żelatyny
  • 500g jogurtu naturalnego
  • 400-500 ml mleczka kokosowego
  • 180g cukru
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 500g truskawek
  • 1 op. przezroczystej polewy
> 6 os. > 60 min łatwe drogie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, tortownicę (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

  2. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąkę, proszek do pieczenia i budyń wymieszać i połączyć delikatnie z masą jajeczną.Masę przełożyć do tortownicy, wyrównać powierzchnię i piec ok. 20-25 minut. Po upieczeniu ostudzić.

  3. Biszkopt wyjąć z tortownicy i umieścić na paterze, założyć obręcz tortownicy.

  4. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Jogurt, mleczko kokosowe, 150g cukru i cukier waniliowy wymieszać na jednolitą masę. Żelatynę odcisnąć, rozpuścić w garnku na małym ogniu, do garnka przełożyć 2-3 łyżki masy kokosowej i wymieszać. Następnie dodać do reszty masy.

  5. Truskawki umyć, odszypułkować. Kilka, kilkanaście truskawek pokroić na plasterki i ułożyć je dookoła na wewnętrznej stronie obręczy. Mniej więcej połowę pokroić na połówki i wyłożyć nimi całą powierzchnię biszkoptu. Zalać lekko tęźejącą masą kokosową. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.

  6. Pozostałe truskawki pokroić na plasterki i ułożyć na wierzchu masy kokosowej. Przygotować polewę wg przepisu na opakowaniu (z 30g cukru) i wylać ostrożnie na truskawki. Wstawić do lodówki na pół godziny, aby polewa całkowicie stężała. Potem zdjąć obręcz i podawać.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń