Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na ten kołacz przeczytałam na stronach Schroniska Bukowina. Ciasto jest bardzo efektowne i pyszne. Pyszne na śniadanie, drugie śniadanie lub deser. Dodałam od siebie kruszonkę i płatki migdałowe oraz zamieniłam mąkę pszenną na orkiszową.. "Bez pracy nie ma kołaczy", ja popracowałam i kołacz mam;)
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 116543
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7968
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3004
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1528
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1288
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 116543
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7968
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3004
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1528
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1288
Składniki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Rozpuścić w rondelku masło i wystudzić. Podgrzać mleko. Do dużej misy przesiać mąkę i dodać mleko, masło, jajko, cukier, cukier waniliowy i drożdże. Wyrobić ze sobą składniki kilka minut na gładkie ciasto (około 8-10 minut). Wyrobione ciasto odstawić na godzinę w ciepłe miejsce przykryte ściereczką lub czepkiem kąpielowym.
W międzyczasie kiedy ciasto rośnie przygotować nadzienie oraz wysmarować tortownicę masłem lub olejem.
Po wyrośnięciu ciasto przełożyć na stolnicę, krótko zagnieść i rozwałkować na prostokąt na grubość pół centymetra. Przeciąć ciasto wzdłuż na trzy równej szerokości paski a na środku każdego położyć nadzienie tak aby móc zlepić ze sobą brzegi formując wałek wypełniony nadzieniem. W ten sposób wyjdzie trzy części wałki ciasta.
Pierwszy wałek zwinąć w ślimaka i dokleić pozostałe dwa. Ciasto najlepiej zwijać na dnie - blaszce od tortownicy. Odłożyć kołacz ponownie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Wyrośnięte posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką i płatkami migdałów. Piec w 180 st. C z termoobiegiem przez 30 minut. Ja ostatnie 10 minut piekłam już w temperaturze 160 st. C bo widziałam że ciasto zrobi się zbyt rumiane.