Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na ten kołacz przeczytałam na stronach Schroniska Bukowina. Ciasto jest bardzo efektowne i pyszne. Pyszne na śniadanie, drugie śniadanie lub deser. Dodałam od siebie kruszonkę i płatki migdałowe oraz zamieniłam mąkę pszenną na orkiszową.. "Bez pracy nie ma kołaczy", ja popracowałam i kołacz mam;)
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 2411
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101863
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6255
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 2411
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101863
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6255
Składniki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Rozpuścić w rondelku masło i wystudzić. Podgrzać mleko. Do dużej misy przesiać mąkę i dodać mleko, masło, jajko, cukier, cukier waniliowy i drożdże. Wyrobić ze sobą składniki kilka minut na gładkie ciasto (około 8-10 minut). Wyrobione ciasto odstawić na godzinę w ciepłe miejsce przykryte ściereczką lub czepkiem kąpielowym.
W międzyczasie kiedy ciasto rośnie przygotować nadzienie oraz wysmarować tortownicę masłem lub olejem.
Po wyrośnięciu ciasto przełożyć na stolnicę, krótko zagnieść i rozwałkować na prostokąt na grubość pół centymetra. Przeciąć ciasto wzdłuż na trzy równej szerokości paski a na środku każdego położyć nadzienie tak aby móc zlepić ze sobą brzegi formując wałek wypełniony nadzieniem. W ten sposób wyjdzie trzy części wałki ciasta.
Pierwszy wałek zwinąć w ślimaka i dokleić pozostałe dwa. Ciasto najlepiej zwijać na dnie - blaszce od tortownicy. Odłożyć kołacz ponownie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Wyrośnięte posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką i płatkami migdałów. Piec w 180 st. C z termoobiegiem przez 30 minut. Ja ostatnie 10 minut piekłam już w temperaturze 160 st. C bo widziałam że ciasto zrobi się zbyt rumiane.