Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najpopularniejsze ciasto na Śląsku. Króluje na wszystkich imprezach. Mój przepis, zmodyfikowany na Zbiór Ciast Drożdżowych. Sąsiadki mnie nauczyły i piekę je od ponad 40 lat. Sąsiadki mówiły Kołocz a w moim domu mówiło się Kołacz. Są to dwie poprawne nazwy.
Pudding toffi to deser, który zachwyci każdego miłośnika karmelowego smaku. W...
Odsłon: 71
Proste , smaczne danie. Polecam
Odsłon: 422
Każdy chyba słyszał o tym że w niedziele rosół , a w poniedziałek pomidorówka...
Odsłon: 182
Pudding toffi to deser, który zachwyci każdego miłośnika karmelowego smaku. W...
Odsłon: 71
Proste , smaczne danie. Polecam
Odsłon: 422
Każdy chyba słyszał o tym że w niedziele rosół , a w poniedziałek pomidorówka...
Odsłon: 182
Składniki
ROZCZYN -Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki i odrobiną letniego mleka.(na gęstą papkę). Odstawić do wyrośnięcia. CIASTO-Utrzeć jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Do tego przesiać mąkę, wlać rozczyn z drożdży. Dodać sól,letnie mleko i chwilę zagnieść. Wlać rozpuszczone i letnie masło. Zagnieść do momentu aż ciasto przestanie kleić się do rąk. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na 4 (jak ma być na 2 blachy) z tym że na spód blachy ciut więcej zostawić.Tą większą rozwałkować i przenieść na posmarowaną blaszkę, albo wyłożoną papierem do pieczenia.Można spód rozciągnąć w blaszce, maczając palce w mące.
1/ NADZIENIE SEROWE: Zmiksować żółtka z cukrem ,masłem i serem. Dodać olejek, przesiać budyń i zmiksować.Na koniec wmieszać rodzynki, albo żurawinę. Wyłożyć na ciasto w blaszce.
2/ NADZIENIE MAKOWE: Mak suchy wieczorem zalać wrzątkiem. Rano przełożyć na gęste sito, lub ściereczkę lnianą. Przepuścić 3 razy przez maszynkę od mięsa. Lub na sucho skręcić w młynku od kawy. W garnku z wodą, rozpuścić masło, miód, cukier. Włożyć mak, olejek, wymieszać.Chwilkę podgrzewać. Ostudzić i domieszać ubite białka i bakalie. Nałożyć nadzienie na ciasto w blaszce.Można użyć gotowy z puszki, ale jest za słodki.
Pozostawione ciasto rozwałkować i przykryć nadzienie. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Kruszonka: Zmiksować masło z cukrem, przesiać mąkę i zagnieść. Kruszonkę można zrobić szybciej. Poukładać dachówkowo,na górę placka,tz. jeden obok drugiego.
Odstawić do wyrośnięcia.
Piec w 175 *ok.40-45 min. Każdy piekarnik piecze inaczej. Dawniej piekłam 30 min. i to starczało, teraz w nowym ok.45 min. Po upieczeniu jak to możliwe, to placek zsunąć na deskę aż wystygnie.
3/ NADZIENIE Z JABŁKAMI: Jabłka obrać, pokroić w plasterki.Ciasto posypać bułka tartą i ułożyć jabłka. Posypać cukrem waniliowym i cynamonem.Przykryć ciastem itd.
4/ NADZIENIE ZE ŚLIWKAMI: Śliwki umyć, wypestkować i ułożyć na cieście. Posypać cukrem w zależności jak dojrzałe śliwki. Przykryć ciastem itd. (tutaj miałam mrożone)
5/ NADZIENIE Z MIRABELKAMI: Śliweczki przekroić wypestkować. Ułożyć na ciasto posypane bułką tartą. Posypać cukrem, przykryć ciastem itd.
6/ NADZIENIE Z CZARNYMI JAGODAMI: Na ciasto posypać bułkę tartą. Potem rozsypać jagody a na nie cukier.(można brązowy).itd.
7/ NADZIENIE Z RÓŻNYMI OWOCAMI: Brzoskwinie z puszki, odsączyć i pokroić w plasterki.Truskawki z pokrojonym rabarbarem zasypać na trochę cukrem, potem odsączyć. Poukładać na cieście posypanym bułką tartą. Przykryć ciastem itd.
8/ NADZIENIE Z BUDYNIEM I TRUSKAWKAMI: Na mleku z cukrem, gotujemy rozmieszane z 1 szklanką mleka budynie. Gotujemy krótko, żeby się nie przypaliły. Odstawiamy i mieszamy od czasu do czasu, do letniej temperatury. Wykładamy na ciasto a na górę truskawki. itd.
9/ PROSTY, TYLKO Z KRUSZONKĄ: Tutaj wałkujemy dwie części ciasta. Smarujemy jajkiem a na górę skubiemy kruszonkę.
10/TYLKO Z MASŁEM, CUKREM I CYNAMONEM: Tutaj też wałkujemy dwie części ciasta, chyba że chcemy cieniutkie placki. Robimy dołki, smarujemy miękkim masłem i posypujemy cukrem zmieszanym z cynamonem.Ten pieczemy krócej do zrumienienia. Taki placek, jest zjadany u nas jako pierwszy, tak wszyscy go lubią.
11/ NADZIENIE Z SUSZONYMI OWOCAMI: Jabłka czy gruszki, gotujemy jak kompot. Odcedzamy, mielemy w maszynce od mięsa. Doprawiamy i smarujemy ciasto itd.(tutaj zdjęcia nie mam, ale kiedyś i takie piekłam. Było pyszne.)
Po przestygnięciu posypać , cukrem pudrem. Z tego przepisu, piekę też bułeczki i rogaliki. Ciast drożdżowych nie powinno się chować do lodówki, bo twardnieją. Troszkę czerstwe drożdżowe, można odświeżyć, wkładając na trochę do nagrzanego piekarnika z parą. Pod spód blaszki wstawia się naczynie z gorącą wodą. Smacznego !.