Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Minikołacze drożdżowe z serkiem waniliowym i rodzynkami - miały być na niedzielę, ale nie doczekały. :)
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18204
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9499
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2070
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4075
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 676
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 341
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18204
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9499
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2070
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4075
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 676
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 341
Składniki
Z 1/2 szkl. ciepłego mleka, drożdży, łyżeczki cukru i kilku łyżek mąki zrobić gęsty rozczyn. Pozostawić do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z trzema łyżeczkami cukru na kogel-mogel.
Masło roztopić.
Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mąki, kogel-mogel, 1/2 szkl. ciepłego mleka oraz cukry waniliowe - wszystko wymieszać łyżką. Następnie dodać roztopione, ciepłe masło i wyrobić ciasto dłonią - powinno być lśniące, elastyczne i odchodzić od dłoni. Odstawić, by wyrosło.
Z ciasta formować kulki wielkości moreli i rozpłaszczać je dnem szklanki maczanym w mące (nie będzie się kleić do ciasta). W środek nakładać serek waniliowy (ok. 1-2 łyżeczek) i poukładać na nim po kilka rodzynek.
Tak przygotowane kołaczki pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Przed włożeniem do nagrzanego piekarnika posmarować brzegi rozmąconym jajkiem.
Piec ok. 15 minut w temp. 180 stopni, grzałki góra-dół.
Z tej porcji wyszło 21 kołaczków. Miały być na niedzielny, poobiedni deser, ale nie doczekały. Smacznego. :)