Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Moja dzisiejsza babka została wymyślona na poczekaniu, myśląc co przygotowac na niedzielne popołudnie wymyśliłam oto taką babkę. Kolorowa o różnych smakach i z pysznymi sezonowymi owocami.
foremka na babkę , miseczki na galaretki , garnek do zagotowania wody,
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 819
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 382
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3505
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 123
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 236
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 819
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 382
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3505
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 123
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 236
Składniki
Babka w całości po wyjęciu z foremki.
Każdą galaretkę rozpuszczamy w około 350 - 400 ml . gorącej wody. Foremkę na babkę delikatnie natłuszczamy olejem, po czym na dno układamy oczyszczone ze szypułek , umyte i osuszone truskawki. Truskawki zalewamy wystudzoną czerwoną galaretką, wkładamy do lodówki do stężenia.
W między czasie przygotowujemy masę serową; Żelatyne rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody , nastepnie łączymy z serkiem danio.
Na stężoną galaretkę rozprowadzamy masę serową i ponownie wkładamy do lodówki do stężenia.
Mandarynki obieramy ze skóry i dzielimy na cząstki.
Na stężoną masę serową układamy cząstki mandarynek i zalewamy rozpuszczoną wcześniej wystudzoną , zimną galaretką pomarańczową, ponownie wkładamy do loówki do stężenia.
No i ostatnia warstwa na stężoną pomarańczową galaretkę układamy pokrojony w kostkę melon.
Melon zalewamy już ostatnią przygotowaną wcześniej zieloną galaretką.
Całość wkładamy do lodówki na całą noc. Po wyjęciu z lodówki foremkę zanużamy na chwilkę do połowy w gorącej wodzie i wyjmujemy babke na półmisek, dekorujemy i kroimy na części.
Rada; Babkę czyli foremkę zewnątrz możemy ogrzać suszarką też fajnie się wyjmnie.)