Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Moja dzisiejsza babka została wymyślona na poczekaniu, myśląc co przygotowac na niedzielne popołudnie wymyśliłam oto taką babkę. Kolorowa o różnych smakach i z pysznymi sezonowymi owocami.
foremka na babkę , miseczki na galaretki , garnek do zagotowania wody,
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 137
Królowa grilla :)
Odsłon: 1254
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 192
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 235
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 137
Królowa grilla :)
Odsłon: 1254
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 192
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 235
Składniki
Babka w całości po wyjęciu z foremki.
Każdą galaretkę rozpuszczamy w około 350 - 400 ml . gorącej wody. Foremkę na babkę delikatnie natłuszczamy olejem, po czym na dno układamy oczyszczone ze szypułek , umyte i osuszone truskawki. Truskawki zalewamy wystudzoną czerwoną galaretką, wkładamy do lodówki do stężenia.
W między czasie przygotowujemy masę serową; Żelatyne rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody , nastepnie łączymy z serkiem danio.
Na stężoną galaretkę rozprowadzamy masę serową i ponownie wkładamy do lodówki do stężenia.
Mandarynki obieramy ze skóry i dzielimy na cząstki.
Na stężoną masę serową układamy cząstki mandarynek i zalewamy rozpuszczoną wcześniej wystudzoną , zimną galaretką pomarańczową, ponownie wkładamy do loówki do stężenia.
No i ostatnia warstwa na stężoną pomarańczową galaretkę układamy pokrojony w kostkę melon.
Melon zalewamy już ostatnią przygotowaną wcześniej zieloną galaretką.
Całość wkładamy do lodówki na całą noc. Po wyjęciu z lodówki foremkę zanużamy na chwilkę do połowy w gorącej wodzie i wyjmujemy babke na półmisek, dekorujemy i kroimy na części.
Rada; Babkę czyli foremkę zewnątrz możemy ogrzać suszarką też fajnie się wyjmnie.)