Do góry

Desery Przepis na:

Kolorowa babka z białek

Kolorowa babka z białek

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 468

Dodano:

Odsłon: 8473

Ciasto tulipan w każdy rok gości na moim wielkanocnym stole. Nie wymaga dużej pracy a efekt zawsze zachwyca.

Składniki

  • białka jajek 8 szt
  • cukier kryształ 1,5 szkl
  • olej 150 ml
  • mąka pszenna 25 dag
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • spirytus 3 łyżki
  • żółtka 3 szt
  • aromat waniliowy 1/2 łyżeczki
  • mak 4 łyżki
  • wiórki kokosowe 2 łyżki
  • aromat migdałowy 1/2 łyżeczki
  • kakao 1 łyżka
  • kawa rozpuszczalna 1 łyżka
  • kisiel żurawinowy 2 łyżki
  • barwnik spożywczy do ciast 3-4 krople
  • sól szczypta
  • cukier puder
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kolorowa babka z białek

Przygotowanie

  1. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Następnie dodać olej i 1,5 szklanki mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.
    . Wymieszać na najniższych obrotach. Pod koniec wlać spirytus, zamieszać.

  2. Ciasto podzielić na 4 części Do jednej części dodać 3 żółtka, 3 łyżki mąki aromat waniliowy.
    Do drugiej mak, wiórki kokosowe i aromat migdałowy.
    Do trzeciej kakao i kawę mieloną.
    Do czwartej części dodać kisiel żurawinowy i barwnik spożywczy

  3. Formę z kominkiem o średnicy 25 cm posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto wylać w następującej kolejności.
    Pierwsze ciasto białe.
    Drugie z makiem.
    Następnie kakaowe
    Ostatnie z kisielem

  4. Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec do suchego patyczka około 40 minut. Upieczoną babkę ostudzić, posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń