Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto tulipan w każdy rok gości na moim wielkanocnym stole. Nie wymaga dużej pracy a efekt zawsze zachwyca.
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1823
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1823
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Następnie dodać olej i 1,5 szklanki mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. . Wymieszać na najniższych obrotach. Pod koniec wlać spirytus, zamieszać.
Ciasto podzielić na 4 części Do jednej części dodać 3 żółtka, 3 łyżki mąki aromat waniliowy. Do drugiej mak, wiórki kokosowe i aromat migdałowy. Do trzeciej kakao i kawę mieloną. Do czwartej części dodać kisiel żurawinowy i barwnik spożywczy
Formę z kominkiem o średnicy 25 cm posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto wylać w następującej kolejności. Pierwsze ciasto białe. Drugie z makiem. Następnie kakaowe Ostatnie z kisielem
Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec do suchego patyczka około 40 minut. Upieczoną babkę ostudzić, posypać cukrem pudrem.