Do góry

Desery Przepis na:

Kolorowe ciasto z serem

Kolorowe ciasto z serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 468

Dodano:

Odsłon: 4357

Ciasto z gotowanym serem wymaga dość dużo czasu i pracy, lecz warto go przygotować. Polecam, smacznego.

Składniki

  • Ciasto
  • margaryna 20 dag
  • masło 15 dag
  • cukier puder 1,5 szkl
  • jajka 6 szt
  • mąka tortowa 2 szkl
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • kakao 1,5 łyżki
  • mak 2 łyżki
  • szpinak mrożony 2 kulki
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • aromat migdałowy 0,5 łyżeczki
  • Masa serowa
  • serek mascarpone 25 dag
  • ser biały 30 dag
  • cukier puder 1 szkl
  • masło 15 dag
  • budyń waniliowy 1 opakowanie
  • mleko 1 szkl
  • laska wanilii 1 szt
  • sok z cytryny do smaku
  • Pozostałe produkty
  • czekolada gorzka 10 dag
  • cukier puder 2 łyżki
  • śmietana 30% 2 łyżki
  • spirytus lub sok z cytryny do smaku
  • płatki kokosowe do dekoracji
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kolorowe ciasto z serem

Przygotowanie

  1. Tłuszcz z cukrem pudrem ucierać na puszystą masę dodając stopniowo po 1 jajku.
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Ucierając połączyć z powstałą masą.
    Szpinak rozmrozić, odcisnąć z wody, zmiksować. Powstałe ciasto podzielić na trzy części. Jedną część wymieszać ze szpinakiem i 2 łyżkami mąki.

  2. Drugą część ciasta połączyć z przesianym kakao.

  3. A trzecią część wymieszać z makiem i aromatem migdałowym. Każde ciasto oddzielnie upiec w formie o średnicy 25 cm. Piec około 15-17 minut w temp 180 stopni.

  4. Masa serowa
    Przemielony biały ser, serek mascarpone, masło i cukier puder włożyć do garnka z grubym dnem. Bardzo powoli podgrzewać do rozpuszczenia. Budyń rozpuścić w mleku, dodać ziarenka wanilii, połączyć z serem i cały czas mieszając gotować do zgęstnienia, przyprawić do smaku sokiem z cytryny.

  5. W formie ułożyć kakaowy blat, wylać połowę kremu, przykryć blatem ze szpinakiem, lekko docisnąć.
    Następnie wylać pozostały krem i przykryć blatem makowym. Tak przygotowane ciasto odłożyć do lodówki na kilka godzin.
    Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać cukier, śmietankę i spirytus do smaku, wymieszać. Oblać ciasto, ozdobić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń