Do góry

Desery Przepis na:

Kolorowe faworki

Kolorowe faworki

Autor:

Przepisów i artykułów: 573 Ocena: 10267

Dodano:

Odsłon: 372

Kocham kolory, nie lubię szarości. Dlatego w karnawale faworki i inne ciasteczka też mogą być kolorowe. I bez użycia barwników.

Składniki

  • 166 g mąki pszennej 50 g zimnego masła
  • 1 mniejsze jajko do 70 g śmietany 18 %
  • szczypta cukru białego
  • 1 łyżeczka karobu 1/2 łyżeczki suszonej mielonej aronii 1/2 łyżeczki sproszkowanego młodego jęczmienia
  • szczypta cukru waniliowego
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do przesianej mąki dodajemy drobno pokrojone zimne masło, szczyptę cukru, chłodną śmietanę i jajko.
    Ja dodałam 2-3 żółtka i ok. 1/2 białka, resztę zostawiłam do smarowania, ale można dodać całe. Bez smarowania ciasteczka niewiele się różnią. Ciasto zagniatamy na kruszonkę, dzielimy na trzy równe części.


    Do jednej dodajemy karob, do drugiej aronię a do trzeciej jęczmień z szczyptą cukru waniliowego. Dopiero teraz osobno i dokładnie zagniatamy każde ciasto. Jeśli są jakieś kłopoty z związaniem ciasta, czubki palców można zwilżyć śmietaną.


    Ciasta zawinięte wkładamy do lodówki, potem pojedynczo wyjmujemy i dość cienko wałkujemy .

  2. Każdy placek już rozwałkowany przykrywamy ściereczką. Potem z każdego wycinamy paski szerokości ok. 3 cm. Trzy, cztery różnokolorowe paski nakładamy na siebie wzdłuż, przykrywając 1/3 część innego paska.


    Aby ciasta lepiej się trzymały, miejsce łączenia leciutko zwilżamy wodą. Kolorowe paski dociskamy wałkiem, im cieńsze tym lepsze. Potem już ciasto tniemy w paseczki, po środku wycinamy otwór i przekładamy ciasto. Tu jest tylko największa trudność aby ciastka nam się nie oklejało.
    Gotowe przekładamy na blaszki pokryte papierem do pieczenia, możemy delikatnie posmarować rozmąconym jajkiem.
    Pieczemy w 180-200 C ok. 10 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń