Do góry

Desery Przepis na:

Kolorowe naleśniki

Kolorowe naleśniki

Autor:

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 510

Dodano:

Odsłon: 78572

Nietypowe i kolorowe.

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jajka roztrzepujemy, dodajemy mleko, wodę i mieszamy.

  2. Dosypujemy mąkę tak, żeby uzyskać nie za gęstą ale też nie zbyt lejącą masę.

  3. Dzielimy ciasto na cztery równe części i do każdej dosypujemy inny kolor barwnika. Mieszamy do uzyskania odpowiedniego koloru.

  4. Naleśniki smażymy na oliwie lub oleju.

  5. Serek ubijamy z cukrem pudrem i śmietanką. Nakładamy masę na usmażone naleśniki i zwijamy w rulon.

  6. Dekorujemy polewą czekoladową lub owocami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

niezapominajka 23 marca 2012 Kolorki niby super(ale chyba jedynie dla dzieci) mnie te kolory nie przekonują.....Tyle chemii wokół nas, że lepiej zrobić tradycyjnie naleśniki...Pozdrawiam.

11 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lippy-25 23 marca 2012 megi110278 zupełnie nie rozumiem Twojego toku myślenia. Zdaję sobie sprawę, że tzw. "chemia" jest wszędzie ale dlaczego zatem sami mamy ją sobie dodawać w jeszcze większych ilościach? Dlaczego marchew nie jest zdrowa? Uważasz, że nawet jeśli była podsypana nawozem, to to przekreśla jej prozdrowotne działanie na organizm witaminami i związkami mineralnymi, które zawiera? A jeszcze jedno - "E" nie określa sztucznego dodatku tylko w ogóle każdy dodatek do produktu. Witamina C to też "E" na składzie. Polecam się podszkolić, zanim się coś napisze. A wracając do barwników, niektórym z nich udowodniono już wpływ na ADHD u dzieci. Więc karmiąc swoje dzieci farbowanym jedzeniem i pozwalając im takie kupować, sami im szkodzimy.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

MEGI110278 22 marca 2012 ...widać,że ludzie żyją złudzeniami...
teraz nawet piękna marchew z marketu czy osiedlowego warzywniaczka nie jest zdrowa !
E...jest wszechobecne i nic nie możemy z tym zrobić...niestety ;-(
Sama aktualnie eksperymentuję z barwnikami i podoba mi się ta zabawa...
Polecam...
Bardzo ładne naleśniczki :-)))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 22 marca 2012 Malwo- te sztuczne barwniki to pewnie dla koloru :) , tak czy inaczej - wygląda bajecznie

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lippy-25 20 marca 2012 nadbuzanin ma rację. w internecie jest wiele przepisów na naturalnie kolorowe naleśniki barwionych kurkumą, szpinakiem, sokiem z buraków czy kakao.
agniesia76, to nie jest żaden argument. Nie wierzę, że ktoś, kto farbuje naleśniki barwnikami, jednocześnie zabrania swoim dzieciom jeść i pić inne produkty z barwnikami (gazowane napoje, słodycze, niektóre sosy). A jak się to wszystko zsumuje, to wychodzą już niefajne ilości tego świństwa :-(

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nadbuzanin 20 marca 2012 Zawsze można zamiast chemii dać np. zmiksowany szpinak do ciasta i będzie zielony, sok z buraczków ćwikłowych zabarwi na czerwono a szafran na żółto...jest tyle roślin które można używać jako barwnik :)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

embepe13 20 marca 2012 Bawią oczy te Twoje naleśniki, ale co do jedzenia, to raczej nie. Chemia aż wyje, a zjadłoby się coś bez E ileś tam, zwłaszcza na wiosnę.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agniesia76 20 marca 2012 pięknie wyglądają,
jak się nie ma umiaru to wszystko może zaszkodzić nawet najzdrowsze produkty ;0)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lippy-25 18 marca 2012 Wyglądają ciekawie ale dla mnie nie są zachęcające... W przyrodzie rośliny i zwierzęta poprzez jaskrawe ubarwienie informują, że są jadowite i trujące. To, że barwniki są szkodliwe, powszechnie wiadomo. Nie rozumiem, jak można karmić tym własne dzieci?

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń