Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem młodego jęczmienia, lub matchy, Wszystko zwieńczone kokosowym lukrem.
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 18247
Szukasz pomysłu na szybki obiad, mam coś dla Ciebie. Chińska kuchnia, pełna w...
Odsłon: 2596
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 229
Brakuje Ci pomysłu na szybki i niewymagający obiad? No to zapraszam na proste...
Odsłon: 330
A dziś na śniadanie pyszny omlet.
Odsłon: 5485
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 18247
Szukasz pomysłu na szybki obiad, mam coś dla Ciebie. Chińska kuchnia, pełna w...
Odsłon: 2596
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 229
Brakuje Ci pomysłu na szybki i niewymagający obiad? No to zapraszam na proste...
Odsłon: 330
A dziś na śniadanie pyszny omlet.
Odsłon: 5485
Składniki
Drożdże rozcieramy z szczyptą cukru, dodajemy kilka łyżek letniego mleka. Żółtka ucieramy z resztą cukru. Do przesianej mąki dodajemy podrośnięty rozczyn, utarte żółtka, resztę mleka, sok z cytryny, spirytus i na końcu olej.
Łączymy składniki. 1/3 ciasta przekładamy do małej miseczki, przykrywamy. Resztę ciasta bardzo dokładnie wyrabiamy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Jęczmień lub matchę mieszamy z mlekiem i dodajemy do pozostałej części ciasta, dokładnie wyrabiamy i też odstawiamy do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasto jasne podzielić na dwie części, pierwszą rozpłaszczyć dłońmi w prostokąt. Potem rozpłaszczyć zielone ciasto, nałożyć na jasne i dobrze wyrównać palcami.
Na koniec nałożyć jasną część i znowu wyrównać. Teraz wałkujemy trzy warstwy ciasta na grubość ok. 2 cm. Wierzch posypujemy mąką i wycinamy 8 cm krążki, lub kwadraty.
Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Pozostałe trójkąciki z ciasta można kolejny raz zagnieść, ja je po prostu usmażyłam.
Paczki smażymy na rozgrzanym smalcu, usmażone wyjmujemy na ręcznik papierowy. Lukier. Wiórki krótko mielimy w młynku do kawy, mieszamy z cukrem pudrem i wodą.
Tak przygotowanym lukrem smarujemy przestudzone pączki.