Do góry

Desery Przepis na:

Kolorowy piegusek

Kolorowy piegusek

Autor:

Przepisów i artykułów: 262 Ocena: 1215

Dodano:

Odsłon: 2765

Smaczne ciasto z akcentami jesieni jabłka i pigwy.Doskonałe do porannej kawy.

Składniki

  • Jajka kurze 4 szt.
  • Cukier 26 dag
  • Mąka tortowa 16 dag
  • Mak niebieski 1/2 szklanki
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Krem karpatka w 5 min. 1 szt.
  • Jabłka szara reneta 5 szt.
  • Pigwa 4 szt.
  • mleko 2 % 11/2 szklanki
  • Galaretki pomarańczowe 2 szt.
  • Migdały blanszowane do posypania
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kolorowy piegusek

Przygotowanie

  1. Jajka oddzielić białka od żółtek.Białka ubić na sztywną pianę stopniowo dodając 16 dag cukru.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.Żółtka ubić.Ubite z cukrem białka połączyć z żółtkami.Dodawać stopniowo mąkę oraz mak i delikatnie mieszać do wyczerpania składników.Blaszkę 24x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia wyłożyć ciasto.Piekarnik rozgrzać,do 180 stopni,piekarnik można włączyć wcześniej aby się rozgrzał i przygotowane ciasto wstawić od razu do pieczenia Piec 20 min. lub do suchego patyczka..

  2. Jabłka obrać zetrzeć na tarce o grubszych otworach.Pigwę również utrzeć na tarce.Razem włożyć do garnka dodać 10 dag cukru usmażyć.Masa jabłkowo- pigwowa jest lekko kwaskowa, więc jeżeli ktoś chce słodkie to musi zwiększyć porcję cukru do smażenia.

  3. Na upieczone ciasto wyłożyć usmażone jabłka z pigwą.

  4. Przykryć ciastkami pettit berry.

  5. Krem Karpatka w 5 minut przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu dodając mleko ,wyłożyć na herbatniki.Schłodzić

  6. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody,odstawić do stężenia.Tężejącą galaretkę wyłożyć na krem posypać migdałami tyle ,ile kto lubi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń