Do góry

Desery Przepis na:

Kolorowy torcik bez pieczenia

Kolorowy torcik bez pieczenia

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 1123

Dodano:

Odsłon: 146

Torcik przygotowany na bazie herbatników, musu truskawkowego i śmietany to pyszne połączenie. Łatwy do zrobienia, rozkosz dla podniebienia.

Składniki

  • masło 15 dag
  • kakao ciemne 3 łyżki
  • mleko w proszku nie granulowane 10 dag
  • herbatniki 30 dag
  • cukier 3 łyżki
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki
  • woda 1/4 szkl
  • Mus truskawkowy
  • truskawki 1/2 kg
  • galaretka truskawkowa 1 szt
  • żelatyna 1 łyżeczka
  • cukier 1-2 łyżki
  • Pianka owocowa:
  • śmietana kremówka 150 ml
  • cukier puder 1 łyżka
  • dżem truskawkowy 1 łyżka
  • galaretka truskawkowa 1 szt
  • Dodatkowo
  • kakao gorzkie 1 łyżeczka
  • kakao słodkie 1 łyżeczka
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kolorowy torcik bez pieczenia

Przygotowanie

  1. Wodę, masło, kakao, cukier waniliowy i cukier kryształ włożyć do garnka, gotować przez 2 minuty. Zdjąć z ognia przestudzić, zmiksować z mlekiem w proszku.

  2. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć herbatnikami. Taką samą ilość herbatników odłożyć, resztę pokruszyć

  3. Następnie wymieszać z pokruszonymi herbatnikami

  4. Przełożyć do przygotowanej tortownicy.

  5. Na masę ułożyć pozostałe herbatniki.

  6. Mus truskawkowy: Oczyszczone z szypułek truskawki włożyć do rondla. wsypać cukier zagotować, zmiksować. Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzącej wody, połączyć z owocami, przestudzić

  7. Krzepnący mus wylać na herbatniki, na masie czekoladowej, odłożyć do lodówki do stężenia.

  8. Pianka: Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody, przestudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. następnie ciągle obijając dodawać stopniowo przestudzoną galaretkę i dżem. 3-4 łyżki ubitej pianki wymieszać z kakao, resztę wyłożyć na mus.

  9. Ozdobić kakaową pianką i słodkim kakao. Włożyć do lodówki na 1-1,5 godziny

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń