Do góry

Desery Przepis na:

Kolorowy zawrót głowy

Kolorowy zawrót głowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 220

Dodano:

Odsłon: 26213

Wbrew pozorom ciasto robi się szybko :)

Składniki

  • jajka, 4 szt.
  • Mąka pszenna, 2 1/2 łyżki
  • czerwony kisiel, 2 łyżki
  • proszek do pieczenia, 2 1/2 łyżeczki
  • ocet, 1 łyżeczka
  • cukier, 1 szkl i 4 czubate łyżki
  • białka, 7 szt.
  • mak, 1 szkl.
  • wiórki kokosowe, 1 szkl.
  • mąka ziemniaczana, 2 łyżki
  • budyń śmietankowy bez cukru, 1 szt.
  • mleko, 1/2 litra
  • galaretka agrestowa, 1 szt.
  • masło, 1 1/2 kostki
  • kompot wiśniowy z połówkami wiśni, 1 słoik
  • budyń waniliowy, 1 szt.
  • galaretka wiśniowa, 1 szt.
  • powidła śliwkowe, 1 słoik
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kolorowy zawrót głowy

Przygotowanie

  1. Przygotować ciasto I: 4 białka ubić z 4 łyżkami cukru na sztywną pianę. Żółtka rozmieszać z 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i octem, dodać do białek, wymieszać. Dodać 2 łyżki przesianej mąki i kisiel, wymieszać (najlepiej drewnianą łyżką). Wyłożyć na blachę, upiec biszkopt ok. 15-20 minut w temp. 180 stopni C.

  2. Przygotować ciasto II: Białka ubić z szklanką cukru na sztywną pianę. Dodać kolejno mąkę ziemniaczaną z 2 łyżeczkami proszku, wiórki i mak. Wymieszać, wyłożyć na blachę, upiec placek ok. 15-20 minut w temp. 180 stopni C.

  3. Krem: Budyń śmietankowy bez cukru rozpuścić z 1/2 łyżki mąki w mleku, ugotować budyń. Do gorącego wsypać galaretkę agrestową i mieszać aż się rozpuści. Wystudzić pod przykryciem. Ostudzony utrzeć z masłem.

  4. Polewa: Ugotować budyń waniliowy w 1/2 l kompotu wiśniowego (jeśli w słoiku jest mniej uzupełnić wodą). Do zagotowanego budyniu wsypać galaretkę wiśniową i rozmieszać. Ostudzić do stanu "lekko się ciągnącego";.

  5. Przekładanie ciasta: ciasto I - powidła śliwkowe - trochę więcej niż połowa kremu - ciasto II - reszta kremu - wiśnie z kompotu ułożone "dupkami" do góry - polewa.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 27 lipca 2012 Cieszę się ,że jakimś cudem trafiłam na to ciasto - brzmi i wygląda bardzo smakowicie - zabieram do ulubionych i niedługo zrobię przy jakiejś większej uroczystości.Pozdrawiam

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

hanka78 14 sierpnia 2011 Pięknie wygląda. I na pewno smaczne. Wypróbuję:-).

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

hela43 13 sierpnia 2011 Bardzo dobry i stary przepis ja go od dawna robię . Ciasto naprawdę pyszne polecam

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

panka 12 sierpnia 2011 Ale apetyczne ! ! ! Zabieram do ulubionych :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 12 sierpnia 2011 No naprawdę zawrót głowy,wygląda bardzo smakowicie i efektownie -)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń