Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wbrew pozorom ciasto robi się szybko :)
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13634
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4283
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43218
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 517
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 433
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 472
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13634
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4283
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43218
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 517
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 433
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 472
Składniki
Przygotować ciasto I: 4 białka ubić z 4 łyżkami cukru na sztywną pianę. Żółtka rozmieszać z 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i octem, dodać do białek, wymieszać. Dodać 2 łyżki przesianej mąki i kisiel, wymieszać (najlepiej drewnianą łyżką). Wyłożyć na blachę, upiec biszkopt ok. 15-20 minut w temp. 180 stopni C.
Przygotować ciasto II: Białka ubić z szklanką cukru na sztywną pianę. Dodać kolejno mąkę ziemniaczaną z 2 łyżeczkami proszku, wiórki i mak. Wymieszać, wyłożyć na blachę, upiec placek ok. 15-20 minut w temp. 180 stopni C.
Krem: Budyń śmietankowy bez cukru rozpuścić z 1/2 łyżki mąki w mleku, ugotować budyń. Do gorącego wsypać galaretkę agrestową i mieszać aż się rozpuści. Wystudzić pod przykryciem. Ostudzony utrzeć z masłem.
Polewa: Ugotować budyń waniliowy w 1/2 l kompotu wiśniowego (jeśli w słoiku jest mniej uzupełnić wodą). Do zagotowanego budyniu wsypać galaretkę wiśniową i rozmieszać. Ostudzić do stanu "lekko się ciągnącego";.
Przekładanie ciasta: ciasto I - powidła śliwkowe - trochę więcej niż połowa kremu - ciasto II - reszta kremu - wiśnie z kompotu ułożone "dupkami" do góry - polewa.