Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Koper włoski nadziany soczewicą"
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2465
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 52
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 143
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 718
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2465
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 52
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 143
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 718
Składniki
Cebule i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij w rondlu na łyżce oleju. Wsyp soczewicę. Mieszając, smaż 2–3 min. Wlej gorący bulion. Zmniejsz płomień i gotuj, aż soczewica zmięknie i wchłonie płyn.
Pieczarki oczyść, pokrój. Filet opłucz, osusz, potnij w kosteczkę. Oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Usmaż na nim mięso. Kiedy będzie rumiane, dodaj pieczarki. Smaż ok. 5 min. wymieszaj z soczewicą, dodaj ocet. Połowę oregano odłóż. Z reszty gałązek poodrywaj listki i posiekaj je. Dodaj do soczewicy. Nadzienie przypraw do smaku solą i pieprzem.
Fenkuły opłucz, osusz. Poprzekrawaj je wzdłuż na pół. Z każdej połówki usuń środkową część tak, by powstały łódeczki. Napełnij je nadzieniem i ułóż w naczyniu posmarowanym olejem.
Łódeczki posyp startym serem. Piecz ok. 40 min w temp. 175 st. Jeśli ser zacznie za bardzo się rumienić, przykryj naczynie folią aluminiową. Danie udekoruj odło żonymi gałązkami oregano.Źródło: Tina