Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, a jednocześnie proste ciasto kakaowe z kawałkami bananów przykryte warstwą bitej śmietany z musem bananowym i kawałkami czekolady.
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11506
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 66
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 7878
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155047
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1099
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11506
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 66
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 7878
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155047
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1099
Składniki
Całe jajka ubijamy wraz z cukrem, aż do uzyskania jasnej i puszystej masy (około 6-8 minut). Następnie, stopniowo i naprzemiennie, dodajemy składniki suche (mąkę przesianą wraz z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą), olej oraz mleko. Nie spieszymy się, chodzi o to by składniki dobrze się ze sobą połączyły. Gotowe ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24cm i pieczemy w 180 stopniach przez około godzinę (do tzw suchego patyczka). Jeśli wierzch zbyt mocno się przypieka, a środek jest jeszcze płynny, należy przykryć wierzch ciasta folią aluminiową
Z ostudzonego ciasta ścinamy wierzch, który następnie kruszymy w dłoniach lub rozdrabniamy w malakserze. Odkładamy na bok. Wydrążamy również środek ciasta, zostawiając spód i boki nienaruszone.
Czekoladę ścieramy na tarce. Jednego banana rozdrabniamy widelcem na gładkie pure, skrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny.
Schłodzoną śmietanę ubijamy wraz z cukrem pudrem i śmietan-fixami na sztywno. Na koniec dodajemy rozdrobnionego banana oraz startą czekoladę, mieszamy.
Pozostałe banany obieramy i układamy obok siebie na cieście (można skropić je kilkoma kroplami soku z cytryny, by nie ciemniały). Przykrywamy je ubitą śmietaną, którą nakładamy formując kopiec. Wierzch posypujemy odłożonym i pokruszonym ciastem, lekko dociskamy dłonią.