Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniały kopiec kreta, który jest rezultatem wielu prób...w końcu wyszedł idealnie! Nie było dnia, aby jakiś kawałek został "na później" :)
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 596
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 8891
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 66
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 596
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 8891
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 66
Składniki
Upewnij się, że śmietankę trzymasz w lodówce. Przed ubijaniem musi być bardzo zimna. Do lodówki wsadź również metalową miskę oraz końcówki, którymi będziesz ubijać śmietankę. Rozpuść masło i następnie je ostudź. Do miski przesiej mąkę, połącz z sodą, proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym, cukrem, kakao. Wymieszaj. Dodaj maślankę, rozpuszczone masło. Zacznij wyrabiać ciasto przez kilka minut do połączenia składników. Możesz użyć thermomixa czy innej maszyny. W międzyczasie rozgrzewaj piekarnik do ok. 175 stopni.
Formę na ciasto (u mnie 28 cm) wysmaruj masłem, wyłóż papierem do pieczenia. Do formy przelej gotowe ciasto. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 40-60 minut. Ja po 20 minutach sprawdzam jak się piecze i kontroluję co 10 minut. Ogólnie po tych 40 minutach sprawdzam czy patyczek do szaszłyków wsadzony do ciasta jest po wyjęciu suchy. Gotowe ciasto wyciągamy z piekarnika i dajemy w chłodne miejsce do ostudzenia (ale niecałkowitego).
Po tym jak ciasto częściowo wystygnie zabierz się za wydrążanie ciasta - możesz użyć łyżki. Rób to delikatnie, aby nie uszkodzić spodu. W razie czego "doklej" spód kawałkami wyciągniętego ciasta. Co dalej. Wydrążone kawałki pokrusz, aby przypominały kruszonkę. Teraz ostudź ciasto całkowicie i zabierz się za masę.
Czekoladę zetrzyj na drobne wiórki i daj do lodówki.
Do metalowej miski z lodówki wlej samą śmietankę. Przez 30 sekund ubijaj ją na najniższych obrotach. Następnie dodawaj stopniowo cukier puder, a także dwa fiksy do śmietanki. Zwiększ moc miksera na najwyższe obroty. Na koniec możesz dodać odrobinę (niecała łyżeczka) mleka w proszku. Ubijanie śmietanki nie powinno trwać długo, aby się ona nie zważyła. Ubitą śmietanę daj do lodówki.
Pokrój banany wzdłuż i wyłóż je na ciasto, tak aby zakrywały cały spód. Pokrop je cytryną. Masę ze śmietanki delikatnie połącz z czekoladą i całość wyłóż na banany - staraj się utworzyć kopułę.
Teraz zacznij posypywać kopiec resztą skruszonego ciasta. Formuj z tego kopułę tak, aby cała masa była szczelnie zakryta. Nie bój się bardzo delikatnie docisnąć dłońmi ciasto :)
Utworzony kopiec daj do lodówki. Schładzaj ok 1 godziny.
Całość pokrój dopiero przed podaniem. Smacznego :)