Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniały kopiec kreta, który jest rezultatem wielu prób...w końcu wyszedł idealnie! Nie było dnia, aby jakiś kawałek został "na później" :)
Upewnij się, że śmietankę trzymasz w lodówce. Przed ubijaniem musi być bardzo zimna. Do lodówki wsadź również metalową miskę oraz końcówki, którymi będziesz ubijać śmietankę.
Rozpuść masło i następnie je ostudź.
Do miski przesiej mąkę, połącz z sodą, proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym, cukrem, kakao. Wymieszaj. Dodaj maślankę, rozpuszczone masło. Zacznij wyrabiać ciasto przez kilka minut do połączenia składników. Możesz użyć thermomixa czy innej maszyny.
W międzyczasie rozgrzewaj piekarnik do ok. 175 stopni.
Formę na ciasto (u mnie 28 cm) wysmaruj masłem, wyłóż papierem do pieczenia.
Do formy przelej gotowe ciasto. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 40-60 minut. Ja po 20 minutach sprawdzam jak się piecze i kontroluję co 10 minut. Ogólnie po tych 40 minutach sprawdzam czy patyczek do szaszłyków wsadzony do ciasta jest po wyjęciu suchy.
Gotowe ciasto wyciągamy z piekarnika i dajemy w chłodne miejsce do ostudzenia (ale niecałkowitego).
Po tym jak ciasto częściowo wystygnie zabierz się za wydrążanie ciasta - możesz użyć łyżki. Rób to delikatnie, aby nie uszkodzić spodu. W razie czego "doklej" spód kawałkami wyciągniętego ciasta.
Co dalej. Wydrążone kawałki pokrusz, aby przypominały kruszonkę. Teraz ostudź ciasto całkowicie i zabierz się za masę.
Czekoladę zetrzyj na drobne wiórki i daj do lodówki.
Do metalowej miski z lodówki wlej samą śmietankę. Przez 30 sekund ubijaj ją na najniższych obrotach. Następnie dodawaj stopniowo cukier puder, a także dwa fiksy do śmietanki. Zwiększ moc miksera na najwyższe obroty. Na koniec możesz dodać odrobinę (niecała łyżeczka) mleka w proszku. Ubijanie śmietanki nie powinno trwać długo, aby się ona nie zważyła.
Ubitą śmietanę daj do lodówki.
Pokrój banany wzdłuż i wyłóż je na ciasto, tak aby zakrywały cały spód. Pokrop je cytryną. Masę ze śmietanki delikatnie połącz z czekoladą i całość wyłóż na banany - staraj się utworzyć kopułę.
Teraz zacznij posypywać kopiec resztą skruszonego ciasta. Formuj z tego kopułę tak, aby cała masa była szczelnie zakryta. Nie bój się bardzo delikatnie docisnąć dłońmi ciasto :)
Utworzony kopiec daj do lodówki. Schładzaj ok 1 godziny.
Całość pokrój dopiero przed podaniem.
Smacznego :)
Dla mnie to skrzydełka są najsmaczniejszą częścią kurczaka jeżeli są właśnie...
Odsłon: 2059
Dla mnie to skrzydełka są najsmaczniejszą częścią kurczaka jeżeli są właśnie...
Odsłon: 2059
Składniki
Upewnij się, że śmietankę trzymasz w lodówce. Przed ubijaniem musi być bardzo zimna. Do lodówki wsadź również metalową miskę oraz końcówki, którymi będziesz ubijać śmietankę. Rozpuść masło i następnie je ostudź. Do miski przesiej mąkę, połącz z sodą, proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym, cukrem, kakao. Wymieszaj. Dodaj maślankę, rozpuszczone masło. Zacznij wyrabiać ciasto przez kilka minut do połączenia składników. Możesz użyć thermomixa czy innej maszyny. W międzyczasie rozgrzewaj piekarnik do ok. 175 stopni.
Formę na ciasto (u mnie 28 cm) wysmaruj masłem, wyłóż papierem do pieczenia. Do formy przelej gotowe ciasto. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 40-60 minut. Ja po 20 minutach sprawdzam jak się piecze i kontroluję co 10 minut. Ogólnie po tych 40 minutach sprawdzam czy patyczek do szaszłyków wsadzony do ciasta jest po wyjęciu suchy. Gotowe ciasto wyciągamy z piekarnika i dajemy w chłodne miejsce do ostudzenia (ale niecałkowitego).
Po tym jak ciasto częściowo wystygnie zabierz się za wydrążanie ciasta - możesz użyć łyżki. Rób to delikatnie, aby nie uszkodzić spodu. W razie czego "doklej" spód kawałkami wyciągniętego ciasta. Co dalej. Wydrążone kawałki pokrusz, aby przypominały kruszonkę. Teraz ostudź ciasto całkowicie i zabierz się za masę.
Czekoladę zetrzyj na drobne wiórki i daj do lodówki.
Do metalowej miski z lodówki wlej samą śmietankę. Przez 30 sekund ubijaj ją na najniższych obrotach. Następnie dodawaj stopniowo cukier puder, a także dwa fiksy do śmietanki. Zwiększ moc miksera na najwyższe obroty. Na koniec możesz dodać odrobinę (niecała łyżeczka) mleka w proszku. Ubijanie śmietanki nie powinno trwać długo, aby się ona nie zważyła. Ubitą śmietanę daj do lodówki.
Pokrój banany wzdłuż i wyłóż je na ciasto, tak aby zakrywały cały spód. Pokrop je cytryną. Masę ze śmietanki delikatnie połącz z czekoladą i całość wyłóż na banany - staraj się utworzyć kopułę.
Teraz zacznij posypywać kopiec resztą skruszonego ciasta. Formuj z tego kopułę tak, aby cała masa była szczelnie zakryta. Nie bój się bardzo delikatnie docisnąć dłońmi ciasto :)
Utworzony kopiec daj do lodówki. Schładzaj ok 1 godziny.
Całość pokrój dopiero przed podaniem. Smacznego :)
Przepisy Desery
Desery
3-bit bez pieczenia
Desery
Tort Bailey's
Desery
Bułeczki drożdżowe z rabarbarem
Desery
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
3-bit bez pieczenia
Popularne batony 3 Bit to kompozycja smaków, w której łatwo się „zakochać”. J...
Odsłon: 721
Tort Bailey's
Wielowarstwowy tort urodzinowy. Mieszanka smaków - czekolady, kawy, likieru B...
Odsłon: 6148