Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zamiast kupować ciasto z pudełka, przygotuj je samodzielnie od podstaw. Jego zrobienie wbrew pozorom nie powinno wam zająć zbyt wiele czasu. Połączenie czekoladowego ciasta z bananami oraz puszystym kremem na bazie śmietanki oczaruje każdego.
Do garnuszka wlewamy olej, dodajemy połowę cukru, kakao, pół szklanki wody. Całość gotujemy przez kilka minut na małym ogniu nie zapominając o mieszaniu. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić.
Następnie odstawiamy garnuszek do wystudzenia.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo pozostałą część cukru, cukier waniliowy oraz żółtka.
Do masy jajecznej przelewamy wystudzoną masę kakaową. Całość delikatnie mieszamy do połączenia składników. Pod koniec dodajemy partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej ciasto i wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Ciasto pieczemy do suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na bok do wystudzenia. Następnie odcinamy górę ciasta, wydrążamy koło w spodzie zostawiając brzeg o szerokości ok 1-2 cm. Odkrojone kawałki ciasta kruszymy w dłoniach i odstawiamy na bok.
Banany obieramy ze skórki, kroimy na pół i skrapiamy sokiem z cytryny aby nie pociemniały. Następnie układamy je ciasno jeden obok drugiego w wydrążonym kole.
Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku. Odstawiamy do wystudzenia. Czekoladę ścieramy na tarce. Śmietankę wyciągamy z lodówki, przelewamy do wysokiej miski i ubijamy na sztywną pianę. Do wystudzonej galaretki dodajemy dwie łyżki bitej śmietany. Wszystko razem mieszamy. Następnie przelewamy stopniowo galaretkę do ubitej śmietanki. Nie zapominamy o mieszaniu. Na koniec do kremu dodajemy wiórki startej czekolady. Wszystko razem mieszamy.
Krem wykładamy na spód z bananami, formujemy kształt kopca. Na koniec posypujemy deser pokuszonym ciastem.
Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki do schłodzenia.
Dzisiaj zaprezentuję Wam moją wersje Kopca Kreta :) Przepisów jest mnóstwo, g...
Odsłon: 14357
Kto nie był na grillu gdzie były grillowane warzywka?!
Odsłon: 31
Pyszna i orzeźwiająca sałatka owocowa z orzechami i płatkami migdałów .Ideal...
Odsłon: 103
Pyszna orzeźwiająca letnia sałatka.Idealna do grilla jak również na piknik, s...
Odsłon: 204
Prosty chleb do zrobienia przez każdego ale smak jest bardzo wysublimowany.
Odsłon: 96
Niebywałe,jak w ciągu miesiąca u sąsiadki wyrosły ma prawie 1 metr okazałe k...
Odsłon: 1088
Kto nie był na grillu gdzie były grillowane warzywka?!
Odsłon: 31
Pyszna i orzeźwiająca sałatka owocowa z orzechami i płatkami migdałów .Ideal...
Odsłon: 103
Pyszna orzeźwiająca letnia sałatka.Idealna do grilla jak również na piknik, s...
Odsłon: 204
Prosty chleb do zrobienia przez każdego ale smak jest bardzo wysublimowany.
Odsłon: 96
Niebywałe,jak w ciągu miesiąca u sąsiadki wyrosły ma prawie 1 metr okazałe k...
Odsłon: 1088
Składniki
Do garnuszka wlewamy olej, dodajemy połowę cukru, kakao, pół szklanki wody. Całość gotujemy przez kilka minut na małym ogniu nie zapominając o mieszaniu. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić. Następnie odstawiamy garnuszek do wystudzenia.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo pozostałą część cukru, cukier waniliowy oraz żółtka.
Do masy jajecznej przelewamy wystudzoną masę kakaową. Całość delikatnie mieszamy do połączenia składników. Pod koniec dodajemy partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej ciasto i wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Ciasto pieczemy do suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na bok do wystudzenia. Następnie odcinamy górę ciasta, wydrążamy koło w spodzie zostawiając brzeg o szerokości ok 1-2 cm. Odkrojone kawałki ciasta kruszymy w dłoniach i odstawiamy na bok.
Banany obieramy ze skórki, kroimy na pół i skrapiamy sokiem z cytryny aby nie pociemniały. Następnie układamy je ciasno jeden obok drugiego w wydrążonym kole.
Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku. Odstawiamy do wystudzenia. Czekoladę ścieramy na tarce. Śmietankę wyciągamy z lodówki, przelewamy do wysokiej miski i ubijamy na sztywną pianę. Do wystudzonej galaretki dodajemy dwie łyżki bitej śmietany. Wszystko razem mieszamy. Następnie przelewamy stopniowo galaretkę do ubitej śmietanki. Nie zapominamy o mieszaniu. Na koniec do kremu dodajemy wiórki startej czekolady. Wszystko razem mieszamy.
Krem wykładamy na spód z bananami, formujemy kształt kopca. Na koniec posypujemy deser pokuszonym ciastem.
Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki do schłodzenia.
Przepisy Desery
Desery
Fale Dunaju
Desery
Mini serniczki z borówkami na ciepło
Desery
Proste ciasto z owocami
Desery
Jagodzianki
Fale Dunaju
Pyszne ciasto o pięknej nazwie Fale Dunaju
Odsłon: 1068
Mini serniczki z borówkami na ciepło
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 331