Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Któż nie zna tego charakterystycznego ciasta uformowanego na kształt kreciego kopca choćby z widzenia? A teraz mam dla Was przepis w wersji bezglutenowej, którą z pewnością zaskoczycie niejednego gościa! :)
tortownica 24 cm, mikser, miska, szpatułka
Najlepsza surówka z selera, gruszki i marchewki z dodatkiem żurawiny idealna...
Odsłon: 192
Bardzo smaczne, proste i szybkie ciasto, idealne na różne okazje.
Odsłon: 560
Kolorowe ciasteczka korzenne, udekorowane kolorowym lukrem i ozdobami.
Odsłon: 118
Szybkie i proste kanapeczki świąteczne z serkiem kanapkowym, ogórkiem i papry...
Odsłon: 343
Pyszny i puszysty piernik który przygotujesz bez użycia miksera dosłownie w 5...
Odsłon: 477
Najlepsza surówka z selera, gruszki i marchewki z dodatkiem żurawiny idealna...
Odsłon: 192
Bardzo smaczne, proste i szybkie ciasto, idealne na różne okazje.
Odsłon: 560
Kolorowe ciasteczka korzenne, udekorowane kolorowym lukrem i ozdobami.
Odsłon: 118
Szybkie i proste kanapeczki świąteczne z serkiem kanapkowym, ogórkiem i papry...
Odsłon: 343
Pyszny i puszysty piernik który przygotujesz bez użycia miksera dosłownie w 5...
Odsłon: 477
Składniki
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy. Do ubitych jajek dodajemy roztopione masło i jogurt. Całość miksujemy na małych obrotach.
Dosypujemy suche składniki i mieszamy krótko, tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy. Pieczemy przez ok. 35 minut w temperaturze 180 st. C. Upieczone ciasto odstawiamy do wystgnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier do smaku, na koniec mieszamy ze startą czekoladą. Banany obieramy ze skórki i kroimy je wzdłuż na pół. Polewamy sokiem z cytryny. Z wystudzonego ciasta odkrajamy górkę i wydrążamy środek, zostawiając ok 1,5 cm ciasta na spodzie i na bokach. Odkrojone ciasto kruszymy w dłoniach na drobniutki "piasek".
W wydrążony dołek układamy banany tak, żeby przykryły całą powierzchnię. Na banany wykładamy cały krem śmietanowy tworząc górkę. Śmietanową górkę obsypujemy okruszkami z biszkoptu tak, żeby przykryły całą śmietanę. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy prosto z lodówki.
Smacznego! :)