Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moje świąteczne pierniczki robię na różne sposoby i z kilku przepisów. Oto ostatnie w tym roku pierniczki jakie przygotowałam. Proste i smaczne cieszące oko, które ze smakiem spróbujesz do popołudniowej kawki. Smacznego
garnek, blaszka, papier do pieczenia, miska, folia spożywcza, wałek , foremki do wycinania,
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1110
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2882
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 974
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1737
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14717
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1110
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2882
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 974
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1737
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14717
Składniki
Do garnka wkładamy masło, miód, cukier oraz przyprawę do pierników, podgrzewamy do rozpuszczenia - zagotowania, następnie studzimy. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, sodą do miski dodając kakao i cynamon oraz wystudzoną masę z miodem. Zagniatamy na gładkie , jednolite ciasto, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce około 30 minut. Po schłodzeniu ciasto dzielimy na części , kolejno rozwałkowujemy i foremkami wycinamy pierniczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy porcjami około 15 minut. w 180 stopniach. Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika studzimy. Dekorujemy następnego dnia lub krótko przed świętami. Pierniczki wkładamy do szczelnie zamkniętego słoja z dołożeniem skórek z jabłek( pierniczki w ten sposób dłużej zachowują świeżość i szybciej stają się miękkie ). Smacznego
Pierniczki po upieczeniu.