Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moje świąteczne pierniczki robię na różne sposoby i z kilku przepisów. Oto ostatnie w tym roku pierniczki jakie przygotowałam. Proste i smaczne cieszące oko, które ze smakiem spróbujesz do popołudniowej kawki. Smacznego
garnek, blaszka, papier do pieczenia, miska, folia spożywcza, wałek , foremki do wycinania,
Super propozycja na wykorzystanie dojrzałych bananów.
Odsłon: 2221
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 26731
Przepis dnia
Na Wigilijnym stole króluje oczywiście karp. Warto jednak przygotować również...
Odsłon: 26966
Super propozycja na wykorzystanie dojrzałych bananów.
Odsłon: 2221
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 26731
Przepis dnia
Na Wigilijnym stole króluje oczywiście karp. Warto jednak przygotować również...
Odsłon: 26966
Składniki
Do garnka wkładamy masło, miód, cukier oraz przyprawę do pierników, podgrzewamy do rozpuszczenia - zagotowania, następnie studzimy. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, sodą do miski dodając kakao i cynamon oraz wystudzoną masę z miodem. Zagniatamy na gładkie , jednolite ciasto, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce około 30 minut. Po schłodzeniu ciasto dzielimy na części , kolejno rozwałkowujemy i foremkami wycinamy pierniczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy porcjami około 15 minut. w 180 stopniach. Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika studzimy. Dekorujemy następnego dnia lub krótko przed świętami. Pierniczki wkładamy do szczelnie zamkniętego słoja z dołożeniem skórek z jabłek( pierniczki w ten sposób dłużej zachowują świeżość i szybciej stają się miękkie ). Smacznego
Pierniczki po upieczeniu.