Moje świąteczne pierniczki robię na różne sposoby i z kilku przepisów. Oto ostatnie w tym roku pierniczki jakie przygotowałam. Proste i smaczne cieszące oko, które ze smakiem spróbujesz do popołudniowej kawki. Smacznego
Korzenne pierniczki
Składniki
- mąka pszenna około 500 - 600 g,
- proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki,
- soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,
- kakao 2 łyżki,
- cynamon 1 łyżeczka,
- jajka 3 sztuki,
- cukier 1/2 szkl,
- miód 200 g,
- masło 130 g,
- przyprawa korzenna 1 paczka,
- lukier;
- 1 białko,
- cukier puder 1 szkl,
- dodatkowo;
- dekoracja według uznania,
Składniki
- mąka pszenna około 500 - 600 g,
- proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki,
- soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,
- kakao 2 łyżki,
- cynamon 1 łyżeczka,
- jajka 3 sztuki,
- cukier 1/2 szkl,
- miód 200 g,
- masło 130 g,
- przyprawa korzenna 1 paczka,
- lukier;
- 1 białko,
- cukier puder 1 szkl,
- dodatkowo;
- dekoracja według uznania,

Potrzebne przybory kuchenne
garnek, blaszka, papier do pieczenia, miska, folia spożywcza, wałek , foremki do wycinania,
Etapy przygotowania
Do garnka wkładamy masło, miód, cukier oraz przyprawę do pierników, podgrzewamy do rozpuszczenia - zagotowania, następnie studzimy. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, sodą do miski dodając kakao i cynamon oraz wystudzoną masę z miodem. Zagniatamy na gładkie , jednolite ciasto, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce około 30 minut. Po schłodzeniu ciasto dzielimy na części , kolejno rozwałkowujemy i foremkami wycinamy pierniczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy porcjami około 15 minut. w 180 stopniach. Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika studzimy. Dekorujemy następnego dnia lub krótko przed świętami. Pierniczki wkładamy do szczelnie zamkniętego słoja z dołożeniem skórek z jabłek( pierniczki w ten sposób dłużej zachowują świeżość i szybciej stają się miękkie ). Smacznego

Pierniczki po upieczeniu.

Przepis w Waszym wykonaniu (6)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy
Pyszny, delikatny biszkopt przełożony galaretką z truskawkami i bitą śmietana...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Tłusty czwartek
- Halloween
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Owoce
- Truskawki
- Nabiał
- Jajka
- Ciasta
- Kremy
Odsłon: 153

Puszysta pianka oblana czekoladą to smakołyk, który wiele osób umieszcza na l...
Odsłon: 2410

Sałatki warstwowe są bardzo efektowne. Ozdobą naszych stołów często staje się...
Odsłon: 6941

Stary, wypróbowany przepis na babeczki jest wyjątkowy, są kruche, delikatne,...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Nabiał
- Ciasta
- Babeczki
- Dżemy
Odsłon: 145
Ostatnio komentowane przepisy
Pyszny, delikatny biszkopt przełożony galaretką z truskawkami i bitą śmietana...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Tłusty czwartek
- Halloween
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Owoce
- Truskawki
- Nabiał
- Jajka
- Ciasta
- Kremy
Odsłon: 153

Puszysta pianka oblana czekoladą to smakołyk, który wiele osób umieszcza na l...
Odsłon: 2410

Sałatki warstwowe są bardzo efektowne. Ozdobą naszych stołów często staje się...
Odsłon: 6941

Stary, wypróbowany przepis na babeczki jest wyjątkowy, są kruche, delikatne,...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Nabiał
- Ciasta
- Babeczki
- Dżemy
Odsłon: 145



Składniki
- mąka pszenna około 500 - 600 g,
- proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki,
- soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,
- kakao 2 łyżki,
- cynamon 1 łyżeczka,
- jajka 3 sztuki,
- cukier 1/2 szkl,
- miód 200 g,
- masło 130 g,
- przyprawa korzenna 1 paczka,
- lukier;
- 1 białko,
- cukier puder 1 szkl,
- dodatkowo;
- dekoracja według uznania,
Do garnka wkładamy masło, miód, cukier oraz przyprawę do pierników, podgrzewamy do rozpuszczenia - zagotowania, następnie studzimy. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, sodą do miski dodając kakao i cynamon oraz wystudzoną masę z miodem. Zagniatamy na gładkie , jednolite ciasto, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce około 30 minut. Po schłodzeniu ciasto dzielimy na części , kolejno rozwałkowujemy i foremkami wycinamy pierniczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy porcjami około 15 minut. w 180 stopniach. Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika studzimy. Dekorujemy następnego dnia lub krótko przed świętami. Pierniczki wkładamy do szczelnie zamkniętego słoja z dołożeniem skórek z jabłek( pierniczki w ten sposób dłużej zachowują świeżość i szybciej stają się miękkie ). Smacznego
Pierniczki po upieczeniu.
Takie lubimy najbardziej :)
O! Produkcja przemysłowa pierniczków świątecznych u Ciebie!
Smakowitości, mogę jeść cały rok. Pozdrawiam i życzę szczęśliwego Nowego Roku 2025.