Do góry

Desery Przepis na:

Korzenny sernik dyniowy

Przepis dnia 2017-10-22
Korzenny sernik dyniowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 72 Ocena: 1406

Dodano:

Odsłon: 5076

Aromatyczny, bardzo kremowy, zachwycający kolorem sernik, który od pierwszego kęsa skradł moje serce i stał się jesiennym ulubieńcem. Jestem pewna, że Was również pozytywnie zaskoczy, a przepis zostanie z Wami na dłużej, koniecznie spróbujcie.

Składniki

  • WAŻNE: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową
  • Masa serowo-dyniowa:
  • 1,5 szklanki (375 ml) puree z dyni*
  • 0,75 wiaderka (750 g) twarogu dwukrotnie zmielonego
  • 1 opakowanie (250 g) serka mascarpone
  • 1 szklanka (200 g) drobnego cukru
  • 5 jajek
  • 1 łyżka (15 g) kaszy manny
  • 1 opakowanie (40 g) budyniu waniliowego bez cukru
  • 1,5-2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżka tłuszczu do nasmarowania formy
  • Polewa:
  • 1,5 tabliczki (150 g) białej czekolady
  • 3 łyżki śmietanki 30%
  • Spód:
  • 1 opakowanie (300 g) ciasteczek zbożowych (u mnie ciasteczka wielozbożowe czekolada, orzech i miód Vitanella)
  • 100 g masła
  • Sos karmelowy:
  • 0,5 szklanki (100 g) cukru
  • 5 łyżek śmietanki 30%
  • 2 łyżki wody
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1) Ciasteczka zmiksować blenderem na mąkę, dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i równomiernie ugnieść, delikatnie nachodząc na boki formy.

    3) Twaróg zmiksować z serkiem mascarpone, następnie cały czas mieszając dodać cukier, jajka, budyń, kaszę manną oraz przyprawę korzenną.

    5) Na koniec dodać partiami purée z dyni i ponownie wymieszać, tak aby powstała jednolita masa.

    7) Gotową masę przełożyć do wcześniej przygotowanej tortownicy o średnicy 26 cm i wyrównać.

    8) Piec ok. 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do piekarnika w momencie jego włączenia włożyć na dno naczynie żaroodporne z wodą, powinno to zapobiec pękaniu).

    9) Upieczone ciasto studzić w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku.

    10) Przygotować polewę: do rondelka dodać śmietankę oraz połamaną na kawałki białą czekoladę. Podgrzewać, cały czas mieszając, do momentu całkowitego rozpuszczenia czekolady.

    11) Przygotować sos karmelowy: na patelni z grubym dnem zgotować wodę z cukrem. Następnie zmniejszyć ogień, i gotować, aż cukier całkowicie się rozpuści, a masa będzie miała bursztynowy kolor (nie wolno mieszać, jedynie potrząsać naczyniem). Ściągnąć z palnika, dodać kremówkę i wymieszać.

    12) Wystudzony sernik udekorować polewą i podawać polany karmelem.

    *Jak zrobić puree z dyni: kawałki dyni ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-40 min, do miękkości. Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków i rodzaju dyni, najlepiej sprawdzać patyczkiem lub widelcem na bieżąco, czy dynia jest miękka i dostosować czas pieczenia. Po upieczeniu, odstawić, żeby dynia delikatnie ostygła, a następnie usunąć skórę (w przypadku dyni Hokkaido nie ma konieczności obierania, ponieważ skóra jest jadalna) i zmiksować blenderam na jednolite puree.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń