Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Robiąc to ciasto od razu wiedziałam, że będzie przepyszne. Nie wiedziałam jednak, że będzie to taki HIT! W składzie jest wszystko, co uwielbiam: beza, kajmak i ajerkoniak. Ten ostatni na potrzeby tego ciasta przygotowałam sama. Ciasto jest obłędnie wilgotne, miękkie, słodkie i chrupiące dzięki bezikom otoczonych masą ajerkoniakową z masłem. Bezy również robiłam sama, ale spokojnie można użyć tych ze sklepu.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3709
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3801
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 366
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 676
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3709
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3801
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 366
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 676
Składniki
Ajerkoniak: Żółtka miksujemy z cukrem pudrem na puszysty krem. Dodać mleko, a następnie spirytus. Odstawić w zimne miejsce na 2-3 tygodnie. Co jakiś czas należy potrząsnąć butelką. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier i żółtka, ubijamy tak długo, aż będzie niewyczuwalny. Partiami dodajemy przesianą mękę wymieszaną z kakaem, mieszamy bardzo delikatnie rózgą kuchenną do połączenia składników. Bardzo ważnym etapem jest delikatne mieszanie masy jajecznej z mąką, ponieważ biszkopt rośnie wyłącznie dzięki ubitym jajom. Gotowe ciasto przekładamy do formy o wymiarach 20x30cm. Pieczemy 40 minut w 170st C. Studzimy. Nasączenie: Kawę i cukier rozpuszczamy w gorącej wodzie. Studzimy. Dodajemy amaretto. Całość mieszamy. Krem: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy po łyżce kajmak, nie przerywając ubijania Śmietana: schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Wykonanie: Na dno formy wykładamy biszkopt, nasączamy go kawą. Na wierzch wykładamy krem kajmakowy z pokruszonymi bezami. Chłodzimy w lodówce przez 3 godziny. Po tym czasie wykładamy warstwę śmietankową, którą posypujemy tartą czekoladą. Ponownie wstawiamy do lodówki.