Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser australijski w postaci delikatnego i puszystego ciasta biszkoptowego oblanego polewą czekoladową oraz obsypanego wiórkami kokosowymi
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 22161
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9562
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2098
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4100
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 733
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 372
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 22161
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9562
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2098
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4100
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 733
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 372
Składniki
BISZKOPT: Całe jajka i cukier ubijamy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy do tego wymieszaną ze sobą mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Miksujemy do powstania gładkiej i jednolitej masy. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy ok. 30 minut (lub do suchego patyczka) w temp. 180 stopni.
Wystudzony biszkopt kroimy w dowolnej wielkości kwadraty.
POLEWA: W garnku roztapiamy masło, dodajemy cukier i mieszamy, żeby się rozpuścił. Następnie wlewamy mleko oraz dodajemy kakao (cały czas mieszamy). Gotową polewę zestawiamy z ognia i delikatnie studzimy.
Biszkoptowe kostki oblewamy z każdej strony dużą ilością polewy oraz obsypujemy je wiórkami kokosowymi. Następnie odkładamy na kratkę, aby polewa zastygła.