Do góry

Desery Przepis na:

Kostka biszkoptowa - lamingtony

Kostka biszkoptowa - lamingtony

Autor:

Przepisów i artykułów: 208 Ocena: 4588

Dodano:

Odsłon: 2970

Deser australijski w postaci delikatnego i puszystego ciasta biszkoptowego oblanego polewą czekoladową oraz obsypanego wiórkami kokosowymi

Składniki

  • BISZKOPT:
  • Jajka 6 szt.
  • Cukier 1 szklanka
  • Mąka pszenna 1 szklanka
  • Mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • POLEWA:
  • Masło/margaryna 200 gram
  • Cukier 200 gram
  • Kakao 7 łyżek
  • Mleko 4 łyżki
  • Wiórki kokosowe
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. BISZKOPT: Całe jajka i cukier ubijamy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy do tego wymieszaną ze sobą mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Miksujemy do powstania gładkiej i jednolitej masy. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy ok. 30 minut (lub do suchego patyczka) w temp. 180 stopni.

  2. Wystudzony biszkopt kroimy w dowolnej wielkości kwadraty.

  3. POLEWA: W garnku roztapiamy masło, dodajemy cukier i mieszamy, żeby się rozpuścił. Następnie wlewamy mleko oraz dodajemy kakao (cały czas mieszamy). Gotową polewę zestawiamy z ognia i delikatnie studzimy.

  4. Biszkoptowe kostki oblewamy z każdej strony dużą ilością polewy oraz obsypujemy je wiórkami kokosowymi. Następnie odkładamy na kratkę, aby polewa zastygła.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

slodkisentyment 05 września Zawsze mnie zadziwia, że to deser australijski, bo my jedliśmy to za czasów PRL :) Uwielbiam :) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń