Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser australijski w postaci delikatnego i puszystego ciasta biszkoptowego oblanego polewą czekoladową oraz obsypanego wiórkami kokosowymi
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 70
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 46
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 70
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 46
Składniki
BISZKOPT: Całe jajka i cukier ubijamy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy do tego wymieszaną ze sobą mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Miksujemy do powstania gładkiej i jednolitej masy. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy ok. 30 minut (lub do suchego patyczka) w temp. 180 stopni.
Wystudzony biszkopt kroimy w dowolnej wielkości kwadraty.
POLEWA: W garnku roztapiamy masło, dodajemy cukier i mieszamy, żeby się rozpuścił. Następnie wlewamy mleko oraz dodajemy kakao (cały czas mieszamy). Gotową polewę zestawiamy z ognia i delikatnie studzimy.
Biszkoptowe kostki oblewamy z każdej strony dużą ilością polewy oraz obsypujemy je wiórkami kokosowymi. Następnie odkładamy na kratkę, aby polewa zastygła.