Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser australijski w postaci delikatnego i puszystego ciasta biszkoptowego oblanego polewą czekoladową oraz obsypanego wiórkami kokosowymi
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 62
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 73
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 309
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 62
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 73
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 309
Składniki
BISZKOPT: Całe jajka i cukier ubijamy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy do tego wymieszaną ze sobą mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Miksujemy do powstania gładkiej i jednolitej masy. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy ok. 30 minut (lub do suchego patyczka) w temp. 180 stopni.
Wystudzony biszkopt kroimy w dowolnej wielkości kwadraty.
POLEWA: W garnku roztapiamy masło, dodajemy cukier i mieszamy, żeby się rozpuścił. Następnie wlewamy mleko oraz dodajemy kakao (cały czas mieszamy). Gotową polewę zestawiamy z ognia i delikatnie studzimy.
Biszkoptowe kostki oblewamy z każdej strony dużą ilością polewy oraz obsypujemy je wiórkami kokosowymi. Następnie odkładamy na kratkę, aby polewa zastygła.