Do góry

Desery Przepis na:

Kostka cappucino-kokosowa

Kostka cappucino-kokosowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 83 Ocena: 1750

Dodano:

Odsłon: 23934

KOSTKA CAPPUCCINO-KOKOSOWA

Składniki

  • Forma (22 x 22 cm) Biszkopt jasny 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru, 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • Forma (22 x 22 cm) Biszkopt ciemny 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 3 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa Cappuccino: 1 łyżka żelatyny 5 łyżek cappucino (proszku) 2 opakowania Śnieżki 270 ml zimnego mleka
  • Masa kokosowa: 1 łyżka żelatyny 50 ml gorącej wody 2 opakowania Śnieżki 270 ml zimnego mleka wiórki kokosowe
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt jasny


    Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min.

  2. Biszkopt ciemny


    Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z kakao oraz proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min.

  3. Masa Cappuccino:


    Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody, dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Do Śnieżki dodać cappuccino oraz mleko a następnie ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez parę minut. Do ubitej śmietany dodać zimną żelatynę i zmiksować aż połączy się ze śmietaną. Masę przełożyć na jasny biszkopt wstawić i do lodówki, by masa zaczęła tężeć

    Masa kokosowa

    Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody, dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Do Śnieżki dodać mleko a następnie ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez parę minut. Do ubitej śmietany dodać wiórki kokosowe i zimną żelatynę i zmiksować aż składniki połączą się ze śmietaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń