Do góry

Desery Przepis na:

kostka czekoladowo-budyniowa z truskawkami...

kostka czekoladowo-budyniowa z truskawkami...

Autor:

Przepisów i artykułów: 522 Ocena: 18073

Dodano:

Odsłon: 24655

smaczne ciasto

Składniki

  • ciasto: pół szklanki mleka
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 jajko
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • pół szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 kopiaste łyżki kakao
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • krem budyniowy: 0,5 litra mleka
  • budyń waniliowy
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • warstwa truskawkowa: 2 galaretki truskawkowe
  • 0,5 kg truskawek świeżych lub mrożonych
  • szklanka wody
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ciasto: Mleko podgrzać z czekoladą aby się rozpuściła czekoladę; ostudzić. W misce utrzeć jajo na jasny krem z cukrem. Dodać olej, śmietanę, mleko z czekoladą; zmiksować. Do całości przesiać mąkę, kakao, proszek i sodę, zmiksować tylko do połączenia składników. Przelać do foremki 25x25 wyłożonej papierem do pieczenia i piec 25-35 minut w temperaturze 160°C do suchego patyczka.

  2. warstwa truskawkowa: Do średniej wielkości garnka włożyć truskawki, zblendować, dolać szklankę wody i zagotować. Dodać galaretki i wymieszać. Odstawić do wystudzenia.

  3. masa budyniowa: Do garnka wlać pół litra mleka, z czego odlać pół szklanki, wsypać cukier. Do szklanki dodać obie mąki oraz budyń i wszystko razem dobrze wymieszać. Wlać do gotującego się mleka; ugotować budyń. Kiedy mocno zgęstnieje zdjąć z ognia i wystudzić. Następnie zimny utrzeć z masłem.

  4. Ciasto po wystudzeniu i zdjęciu papieru do pieczenia przełożyć znów do blaszki, posmarować masą budyniową dojeżdżając do brzegów, by galaretka nie dostała się do ciasta czekoladowego. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki, najlepiej na noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń