Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
przepyszne, wilgotne, aromatyczne, niezbyt słodkie ciasto
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 66
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5073
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32665
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 346
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 235
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 66
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5073
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32665
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 346
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 235
Składniki
Ciasto: Jajka ubić z cukrem, aż staną się jasne, gęste i znacznie zwiększą swoją objętość, zmniejszyć obroty, dodać olej i sodę. Na najniższych obrotach miksera dodawać w 3 partiach przesianą mąkę (przy ostatniej dodać ocet) i mleko (z rozpuszczoną w nim kawą). Ciasto wylać do formy o wymiarach 30x35cm. Piec w 180ºC przez 25-30 minut, aż wbity w środek patyczek będzie suchy. Poncz: Wszystkie składniki wymieszać i nasączyć blat. Krem: Dobrze schłodzone śmietankę i mascarpone ubić na sztywny krem, dodać likier, rozpuszczoną w kilku łyżkach gorącej wody kawę, cukier i żelatynę (po rozpuszczeniu przed dodaniem do masy należy dodać do niej 1-2 łyżki mleka, aby ją rozrzedzić. Nie powstaną wtedy gródki i lepiej rozprowadzi się podczas miksowania). Krem wylać na ciasto, wyrównać. Ułożyć na nim herbatniki. Schłodzić w lodówce ok.1 godziny do stężenia. Polewa: Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej Jeśli polewa po rozpuszczeniu jest bardzo gęsta należy dodać do niej 1-2 łyżki wody. Na schłodzone ciasto wylać czekoladę,równo rozprowadzić. Schłodzić ponownie przez kilka godzin, najlepiej całą noc. Smacznego :-)