Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
przepyszne, wilgotne, aromatyczne, niezbyt słodkie ciasto
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4296
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 74
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 47
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 88
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 397
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4296
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 74
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 47
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 88
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 397
Składniki
Ciasto: Jajka ubić z cukrem, aż staną się jasne, gęste i znacznie zwiększą swoją objętość, zmniejszyć obroty, dodać olej i sodę. Na najniższych obrotach miksera dodawać w 3 partiach przesianą mąkę (przy ostatniej dodać ocet) i mleko (z rozpuszczoną w nim kawą). Ciasto wylać do formy o wymiarach 30x35cm. Piec w 180ºC przez 25-30 minut, aż wbity w środek patyczek będzie suchy. Poncz: Wszystkie składniki wymieszać i nasączyć blat. Krem: Dobrze schłodzone śmietankę i mascarpone ubić na sztywny krem, dodać likier, rozpuszczoną w kilku łyżkach gorącej wody kawę, cukier i żelatynę (po rozpuszczeniu przed dodaniem do masy należy dodać do niej 1-2 łyżki mleka, aby ją rozrzedzić. Nie powstaną wtedy gródki i lepiej rozprowadzi się podczas miksowania). Krem wylać na ciasto, wyrównać. Ułożyć na nim herbatniki. Schłodzić w lodówce ok.1 godziny do stężenia. Polewa: Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej Jeśli polewa po rozpuszczeniu jest bardzo gęsta należy dodać do niej 1-2 łyżki wody. Na schłodzone ciasto wylać czekoladę,równo rozprowadzić. Schłodzić ponownie przez kilka godzin, najlepiej całą noc. Smacznego :-)