Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna kostka o wyrazistym smaku, delikatny czekoladowy, puszysty biszkopt, niezbyt słodki krem budyniowy, wszystko przełamane lekką, aromatyczną kawową pianką ... palce lizać :-)
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3257
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 596
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3708
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 272
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 455
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3257
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 596
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3708
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 272
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 455
Składniki
Biszkopt czekoladowy: Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier nadal miksując. Dodawać po jednym żółtku, ubijając. Dodać przesiany budyń razem z mąką i proszkiem do pieczenia. Wymieszać do połaczenia składników na najmniejszych obrotach miksera. Ciasto wylać na blachę (23 x 33cm) wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Piec ok. 25 min. w temp. 170 stopni. Po wyjęciu z piekarnika upuścić blachę z biszkoptem z wysokości ok. 40-50cm. Wystudzić. Krem budyniowy: Budyń ugotować, ostudzić. Miękkie masło rozetrzeć, dodawać po 1 łyżce zimny budyń, ucierać do uzyskania jednolitej masy. Biszkopt nasączyć słodką wodą. Na wierzch wyłożyć krem budyniowy. Wstawić do lodówki. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl. gorącej wody, przestudzić. Ubić Śnieżkę z kawą rozpuszczalną i cukrem pudrem. Wystudzoną żelatynę wlewać powoli do masy ciągle miksując. Piankę kawową wylać na masę budyniową. Wyrównać. Na wierzch zetrzeć czekoladę. Schłodzić w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc. Smacznego :-)