Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kostka piernikowa z pianką to pyszne i aromatyczne ciasto które posmakuje każdemu. A w okresie świątecznym smakuje wspaniale.
Mikser, miska,garnek,forma do pieczenia o wymiarach 32 na 35, łopatka silikonowa
Przepis ten gości w mojej rodzinie od pokoleń ;) Nie wyobrażam sobie Świąt be...
Odsłon: 61
Dzisiaj trochę rogalików przygotowanych do popołudniowej kawki. Rogaliki pros...
Odsłon: 544
Przepis ten gości w mojej rodzinie od pokoleń ;) Nie wyobrażam sobie Świąt be...
Odsłon: 61
Dzisiaj trochę rogalików przygotowanych do popołudniowej kawki. Rogaliki pros...
Odsłon: 544
Składniki
Ciasto Wszystkie suche składniki wsypać do miski i wymieszać. W osobnym naczyniu ubić jajka z cukrem na jasną masę. Następnie dodać miód i jogurt i miksujemy. Porcji dodaje suche składniki. Na sam koniec dodaje dżem i rozpuszczone masło. Łącze wszystko za pomocą robota i taką masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym piekarniku temperatura 180 stopni grzała góra dół ok godziny. W zależności od piekarnika do suchego patyczka. Po upieczeniu kiedy ciasto będzie zimne przecinam wzdłuż i spód wkładam ponownie do formy.
Pianka Żelatynę rozpuścić w wrzątku i poczekać aż przestygnie. W misce ubić śmietanę z serkiem mascarpone,cukrem i ekstraktem na sztywno. Następnie powoli dodawać zimna żelatynę miksując całość na wolnych obrotach.
Taka piankę przelać do formy. Na wierzch wkładamy drugi plac ciasta o formę wkładamy do lodówki na dwie ,trze godziny. Po tym czasie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i polać wierzch ciasta i można dekorować. Takie ciasto jest przepyszne