Do góry

Desery Przepis na:

Kostka truskawkowa

Kostka truskawkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10398

Dodano:

Odsłon: 2403

smaczne, delikatne, czekoladowo-kwaskowe ciasto

Składniki

  • Biszkopt:
  • jajko 6
  • cukier 1 szkl.
  • buduń czekoladowy w proszku 3
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • Masa truskawkowa:
  • truskawki świeże lub mrożone 80 dag
  • cukier 6 łyżek
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • żelatyna 7 pełnych łyżeczek
  • śmietanka 30% 500ml
  • Polewa czekoladowa:
  • czekolada gorzka 12 dag lub mleczna i gorzka pół na pół
  • śmietanka 30% 100ml
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt (najlepiej upiec dzien wczesniej): Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier nadal miksując. Dodawać kolejno po jednym żółtku, nadal ubijając. Przesiać budynie razem z mąką i proszkiem do pieczenia, krótko wymieszać na najniższych obrotach do połaczenia składników. Ciasto wylac na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą blachę (26 x 32cm). Piec ok. 30 min. w temp. 170 stopni. Po upieczeniu upuścić blachę z biszkoptem z wysokości 30-40cm. Wystudzić. Na drugi dzień przekroić wzdłuż na pół.

    Pianka truskawkowa: Truskawki przełożyć do garnka, dodać cukier i sok z cytryny, zagotować. Żelatynę zalać zimną wodą (do zakrycia żelatyny) i zaczekać aż napęcznieje. Podgrzac w kubku na palniku lub w mikrofalówce, do rozpuszczenia (nie doprowadzić do wrzenia). Kiedy truskawki lekko przestygną zmiksowac je blenderem na mus. Do ciepłego musu dodac żelatynę, wymieszać, wystudzić i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywną masę, stopniowo dodawać tężejący mus truskawkowy nadal ubijając. Pierwszy blat biszkoptu nasaczyć połową ponczu (poncz: 3/4 szkl. wody, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżki soku z cytryny), wyłożyć połowę pianki truskawkowe, równo rozprowadzić, położyć drugi blat biszkoptu, nasączyć resztą ponczu i wyłożyć resztę pianki truskawkowej, wyrównać, schłodzić w lodówce.

    Polewa czekoladowa: śmietankę doprowadzić w garnuszku do wrzenia, dodać połamaną na kostkę czekoladę, odstawić na 2-3 min. wymieszać do rozpuszczenia czekolady i powstania gęstej polewy. Lekko ostudzić i zaczekać aż delikatnie stężeje. Polewę wyłozyć na stężałą piankę, rozprowadzić. Przechowywac w lodówce. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń