Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na początek wiosny kolorowe ciasto.
mikser, duża ( 36x24 cm)prostokątna forma z odpinanym bokiem
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 179
Japońskie ciasto wiśniowe Tradycyjny sernik japoński znany jest ze swojej og...
Odsłon: 1962
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4448
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 179
Japońskie ciasto wiśniowe Tradycyjny sernik japoński znany jest ze swojej og...
Odsłon: 1962
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4448
Składniki
Piekarnik nagrzać do 160 stopni, dużą prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Szpinak zblendować z olejem, odstawić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odstawić. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, a następnie pojedynczo żółtka. Do masy jajecznej wlać powoli masę szpinakową i całość wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodać mąkę i całość delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy. Piec ok. 30 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudzić, krótko w piekarniku, potem wyjąć.
Śmietanę kremówkę (400 ml) ubić z serkiem ricotta i wymieszać z kremem migdałowym. Masę wyłożyć na ostudzone ciasto i wstawić do lodówki.
Galaretkę rozpuścić we wrzątku, odstawić do przestudzenia. Truskawki wrzucić do garnka razem z cukrem, sokiem cytrynowym i wodą. Całość zagotować, potem zblendować i ostudzić. Następnie połączyć z galaretką. Pozostałą kremówkę (100 ml) ubić na sztywno, a potem dodać do truskawek. Piankę wyłożyć na masę migdałową. Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem udekorować świeżymi truskawkami i posiekanymi pistacjami. Smacznego :)