Do góry

Desery Przepis na:

Kostka Wielki Luwr

Przepis dnia 2015-06-28
Kostka Wielki Luwr

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3162

Dodano:

Odsłon: 53354

Ciasto diabolicznie czekoladowe i uwodzicielsko pyszne. Intensywnie czekoladowy spód pokryty kremem czekoladowym i herbatnikami nasączonymi likierem oraz druga warstwa, tym razem z białej czekolady. Poezja!

Składniki

  • Czekoladowy spód:
  • 20 dag masła
  • 85 g kakao
  • 4 jajka
  • 6 - 7 łyżek cukru
  • 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem czekoladowy - ciemny:
  • 400 ml śmietanki kremówki 36%
  • 20 dag ciemnej czekolady
  • 1 łyżka cukru
  • 1 - 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka żelatyny + woda do namoczenia (dodałam dla pewności, tym bardziej, ze mamy lato, ale myślę, że krem jest an tyle konk
  • Dodatkowo:
  • herbatniki (u mnie pełnoziarniste, mogą być te najzwyklejsze)
  • 1/2 szklanki likieru Cointreau (u mnie cytrynówka)
  • Krem czekoladowy - jasny:
  • 400 - 450 ml śmietanki kremówki
  • 15 - 20 dag białej czekolady (moim zdaniem krem i tak jest słodki, dlatego użyłam tylko 15 dag, dodając trochę więcej śmietanki)
  • 1 łyżeczka żelatyny + woda
  • Wierzch:
  • odrobina kakao (dosłownie 1/2 łyżki)
  • 150 ml wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • odrobina ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 - 3 łyżki likieru
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Najlepiej zacząć od rozpuszczenia masła wraz z przesianym kakao do uzyskania "polewy". Gdy to zrobimy zdejmujemy z ognia i przechodzimy do ubijania jajek. W tym celu białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na puch i dodajemy stopniowo około 4 łyżek cukru. W osobnej misce ubijamy żółtka z resztą cukru na kogiel mogiel. Masy łączymy, a następnie dodajemy przestudzone masło z kakao starając się mieszać w ten sposób aby jajka nam nie opadły lub opadły jak najmniej. Mąki przesiewamy wraz z kawą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy (i znowu uważamy, żeby ta nam nie opadła zbyt mocno). Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem (u mnie moja standardowa - wielkości kartki a4). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 - 30 minut. Pod koniec tego czasu po prostu sprawdzamy patyczkiem. Ciasto lepiej upiec dzień wcześniej i wystudzić. Rano można kontynuować pracę.

  2. 200 ml śmietanki zagotowujemy, wrzucamy do niej połamaną czekoladę i mieszamy co chwilę aż do rozpuszczenia, możemy ewentualnie podgrzać śmietankę jeszcze trochę na niewielkim ogniu. Studzimy przez całą noc. Rano dobrze schłodzoną resztę śmietanki ubijamy z cukrem, dodajemy kakao. Kremówka z czekoladą powinna mieć stała konsystencję, nie należy się tym przejmować. Kremówkę taka należy ubić (w czasie ubijania nieco zwiększy swoją objętość i stanie się jaśniejsza) i wymieszać z resztą śmietanki. Namoczoną żelatynę rozpuszczany i dodajemy do kremu. Gotowy krem rozmasowujemy na cieście i przykrywamy herbatnikami a następnie podlewamy je równomiernie likierem.
    Krem jasny przygotowujemy analogicznie do ciemnego. wykładamy go na warstwę z herbatników i ciasto odstawiamy do schłodzenia.

  3. Ciasto posypujemy kakao, nie musi być równomiernie, ani dokładnie - mają pozostać przerwy. około 100 ml wody zagotowujemy z cukrem i sokiem z cytryny. w pozostałej wodzie rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną. Gdy woda się zagotuje dodajemy resztę, z maka i mieszamy do momentu, gdy masa zacznie lekko gęstnieć, przyjmie konsystencję syropu czy lekkiego kisielu. Gdy to się stanie zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę (można ją namoczyć w 1-2 łyżkach wody, wtedy nie zrobią się grudki z proszku), dokładnie mieszamy i lekko studzimy. Gdy całość będzie lekko przestudzona wlewamy likier, a gdy uzyskamy temperaturę pokojową (konsystencja dalej powinna być taka jak po ugotowaniu), polewamy wierch ciasta pomagając sobie łyżeczką tak jak ja. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. "polewa" w tym czasie nie powinna być już ani trochę płynna.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń