Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kostki z ciasta kruchego"
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 285
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 117
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4583
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 189
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 124
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 285
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 117
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4583
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 189
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 124
Składniki
Na stolnicę przesiej mąkę z cukrem pudrem, dodaj cukier wanilinowy, startą skórkę z cytryny, żółtka oraz pokrojone na kawałki masło. Zagnieć sztywne ciasto i wstaw je na ok. godzinę do lodówki.
Po wyjęciu ciasto rozwałkuj na placek o wymiarach 30 x 40 cm i od razu przekrój je na trzy części o rozmiarach ok. 10 x 40 cm. Przełóż je na blachę i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C przez 20 minut. Po upieczeniu odstaw.
Jedną część ciasta skrop rumem i posmaruj częścią marmolady. Nałóż drugą część, ponownie skrop i wyłóż marmoladę. Przyłóż trzecią część, którą również posmaruj rumem i resztą marmolady. Wstaw do lodówki.
Po wyjęciu ciasto przekrój na pół. Masę marcepanową rozwałkuj na cienki placek i owiń nim obie części. Pokrój je w kostki (ok. 5 x 5 cm) i udekoruj owocami.
Czas przygotowania: 60 minut. Cena porcji: ok. 4 zł. Kalorie: porcja 255 kcal.Źródło: Na żywo