Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Koszyczki z karmelem posypane solą morską"
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 40
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3563
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 118
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 848
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 40
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3563
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 118
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 848
Składniki
ok. 90 minut • Porcja ok. 195 kcal • Koszt porcji ok. 60 gr• Przepis na 30 porcji
Miękkie masło utrzyj z cukrem i żółtkiem na puch. Dodaj mąkę i mielone orzeszki, wyrób zwarte ciasto. Zawiń je w folię i wstaw do lodówki na 3 godziny.
Foremki do babeczek wysmaruj masłem i wylep je schłodzonym ciastem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C około 15 minut. Babeczki pozostaw w foremkach do całkowitego wystudzenia i dopiero je wyjmij.
Karmelowy krem zrób dzień wcześniej. Wsyp cukier do rondelka i mieszając, na małym ogniu, zrób karmel. Wmieszaj do niego podgrzaną śmietanę i masło. Gdy masa przestygnie, dodaj do niej miód i energicznie wymieszaj.
Do rozpuszczonej czekolady cieniutkim strumieniem wlewaj przygotowany karmel. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Dodaj kilka kryształków soli i rozmieszaj. Przykryj folią i wstaw do lodówki.
Kremem napełnij rękaw cukierniczy i wyciskaj go do babeczek. Wierzch udekoruj kryształkami soli.Źródło: Kobieta i życie