Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Koszyczki z kruchego ciasta"
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 270
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 109
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4577
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 185
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 123
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 270
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 109
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4577
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 185
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 123
Składniki
Czas przygotowania: 75 minut. 1 sztuka: 380 kcal. Cena sztuki: 2,20 zł
Ciasto: masło pokrój na kawałki, wymieszaj z 20 dag mąki, żółtkami, 5 dag cukru i 2 łyżkami wody. Zagnieć ciasto. Rozwałkuj. Placek potnij na 4 kwadraty. Ze skrawków ciasta wytnij listki.
Pistacje posiekaj. Jabłka umyj, wytrzyj, zetnij wierzchy i ostrożnie wydrąż. Usuń gniazda nasienne, resztę miąższu pokrój w kosteczkę, wymieszaj z rodzynkami i orzechami. Domieszaj rum, łyżkę cukru i sok cytrynowy.
Jabłka napełnij przygotowanym farszem. Postaw na kawałkach ciasta. Unieś rogi kwadratów i zlep nad jabłkami. Przyklej listki. Ustaw na blasze przykrytej pergaminem. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st.Źródło: Tina