Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kotleciki warzywne z ryżem i mozarellą"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 677
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 106
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 44
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 677
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 106
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 44
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Składniki
ok. 45 minut
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Osączyć. Warzywa umyć, oczyścić. Rzodkiewkę, marchew, seler i cukinię zetrzeć na tarce. Szczypiorek posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać z jeszcze gorącym ryżem. Odstawić do ostudzenia.
Ser zetrzeć na tarce lub rozkruszyć. Dodać do masy. Dodać sól i pieprz do smaku. Wbić jajko, dosypać tyle bułki tartej, żeby powstała dość zwarta, ale niezbyt twarda masa. Formować z niej kotleciki, spłaszczyć ręką, panierować w bułce.
Kotleciki smażyć na rozgrzanym oleju na złoto. Zdjąć z patelni, osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym. Podawać na gorąco, aby mozzarella nie zdążyła zastygnąć – ma się ciągnąć! Serwować z pomidorami i awokado.Źródło: Twoje Imperium