Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Krajanka jabłeczno-rabarbarowa"
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1788
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 157
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 229
Polecam.
Odsłon: 261
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 66
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1788
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 157
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 229
Polecam.
Odsłon: 261
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 66
Składniki
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Dodać jajko i masło pokrojone na kawałki. Szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Potem rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Placek ułożyć na natłuszczonej blasze. Gęsto ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 20-25 minut. Wystudzić.
Rabarbar oczyścić, pokroić na niewielkie kawałeczki. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w większą kostkę. Pokrojony rabarbar i jabłka wymieszać w rondelku z cynamonem, posiekaną kolendrą i 12,5 dag cukru. Odłożyć na ok. 30 minut. Następnie podlać odrobiną wody i gotować 10 minut na małym płomieniu. Owoce odsączyć, sok zachować.
Wystudzony kruchy placek przykryć waflami. Do soku owocowego dolać 500 ml wrzątku. Zagotować, zdjąć z ognia i wymieszać z galaretką. Owoce ułożyć na cieście i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do stężenia.
Śmietanę ubić z 4 łyżkami cukru i cukrem wanilinowym. Gotowe ciasto pokroić na porcje. Udekorować bitą śmietaną wyciskaną ze szprycy cukierniczej.Źródło: Życie na gorąco