Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Krajanka jabłkowa z ajerkoniakiem"
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 15
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3432
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 97
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 834
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 15
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3432
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 97
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 834
Składniki
Jabłka obrać, pokroić na cząstki, skropić cytryną, posypać 15 dag cukru, dusić 5 minut pod przykryciem. Ajerkoniak wymieszać z mąką ziemniaczaną. Wlać do jabłek. Mieszając, zagotować. Odstawić do wystudzenia.
Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do niej 10 dag cukru, 1 cukier wanilinowy, sól, jajko i pokrojone w kawałki masło. Posiekać, szybko zagnieść ciasto. Blachę (30x36 cm) wyłożyć pergaminem. Spód wylepić ciastem, gęsto ponakłuwać widelcem. Rozsmarować na nim masę jabłkową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 40 minut (pod koniec przykryć ciasto pergaminem, by wierzch zbyt się nie przyrumienił).
Śmietanę wymieszać z zagęstnikiem, resztą cukru i pozostałymi 2 torebkami cukru wanilinowego. Ubić na sztywno.
Wystudzone ciasto posmarować bitą śmietaną. Udekorować paseczkami stopionej polewy czekoladowej oraz ajerkoniakiem.
Czas przygotowania: około 120 minutŹródło: Życie na gorąco