Do góry

Desery Przepis na:

Krajanka piernikowa

Krajanka piernikowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 428 Ocena: 6171

Dodano:

Odsłon: 425

Krajanka jest mięciutka. Wyraźnie wyczuwa się smak przyprawy korzennej i cytryny. Serdecznie polecam.

Składniki

  • 2 szkl. mąki pszennej (1 szkl.=250 ml)
  • 150 g masła
  • 3/4 szkl. cukru trzcinowego
  • 1/2 szkl. miodu
  • 1 przyprawa do piernika
  • 2 łyżki kakao
  • 3 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 płaska łyżka sody
  • lukier: sok z 1 cytryny + 11/2 szkl. cukru pudru
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Krajanka piernikowa

Przygotowanie

  1. Masło, cukier, miód, kakao, przyprawę do piernika rozpuścić w większym naczyniu na gazie. Wystudzić. Dodać jajka, przesianą mąkę, jogurt wymieszany z sodą. Całość połączyć mikserem w jednolite ciasto. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wymiary foremki 28x24 cm. Piec w 180 st. C 45-50 minut. Sprawdzać patyczkiem czy ciasto się upiekło.
    Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu pokroić najpierw w podłużne pasy o szerokości około 3 cm, a następnie w kostkę.
    Sok z cytryny utrzeć z cukrem pudrem. Krajankę piernikową umieścić w głębszym naczyniu. Polać ją lukrem. Dokładnie wymieszać, aby była polukrowana z każdej strony. Odłożyć kostki na papier do pieczenia i poczekać, aż lukier zastygnie. Gotowe!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń