Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krajanka sernikowa to ciasto, które powstało pod wpływem chwili/zachcianki na coś słodkiego. Nazwałam je krajanką sernikową, ponieważ nie jest to tradycyjny sernik tylko bardziej ciasto kruche z masą a'la serową. Masę zrobiłam z chudego twarogu i serków homogenizowanych waniliowych w proporcji pół na pół. Do masy dodałam same białka, bez żółtek. Specjalnie też ciasto zrobiłam tak niskie, bo nie chciałam, aby masa przyćmiła smak ciasta kruchego.
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34677
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 911
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 352
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3978
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34677
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 911
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 352
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3978
Składniki
Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy. Dodałam żółtka oraz pokrojone na małe kawałki zimne masło. Podane składniki zagniotłam na jednolite ciasto. Ok. 3/4 ciasta rozwałkowałam i przełożyłam do blachy o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Resztę ciasta włożyłam do woreczka foliowego i umieściłam w zamrażalce. Ser biały zblendowałam z serkiem waniliowym na jednolitą masę. Następnie masę serową zmiksowałam z cukrem pudrem, budyniem i miękkim masłem. Białka ubiłam na sztywną pianę i delikatnie wmieszałam ją do masy serowej. Masę wyłożyłam równomiernie na ciasto w blaszce. Na wierzch starłam resztę schłodzonego ciasta. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto wystudziłam i przed podaniem posypałam cukrem pudrem.