Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Krem cytrynowo-miętowy"
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2464
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 51
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 143
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 718
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2464
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 51
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 143
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 718
Składniki
Cytryny polej wrzącą wodą, wytrzyj do sucha. Każdą przekrój na pół. Z połówek cytryn ostrożnie wydrąż miąższ i wyciśnij z niego sok. Proszek budyniowy wymieszaj z sokiem cytrynowym oraz 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem.
Wlej rozrobiony budyń. Gotuj dalej, aż masa zgęstnieje. Budyń przelej do miseczki, przykryj folią spożywczą i odstaw do wystudzenia.
Zimny budyń utrzyj na puszysty krem z masłem roślinnym oraz kilkoma kroplami miętowymi (ew. posiekaną świeżą miętą). Wydrążone połówki cytryn oraz krem włóż do lodówki na około godziny.
Schłodzony krem przełóż do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie gwiazdki. Do każdej z wydrążonych połówek cytryn wyciśnij po sporej rozetce kremu. Deser udekoruj np. listkami świeżej mięty albo skórką z cytryny pokrojoną w cieniutkie paseczki.Źródło: Naj