Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krem zrobiony z czekolady i orzechów laskowych. Coś co umili nam jesienne wieczory :) Świetny do pieczywa, naleśników, ale także jako nadzienie do rogalików i drożdżówek.
Pyszna i prosta pasta jajeczna.w sam raz do razowego chleba :)
Odsłon: 74
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 170
Smaczny, efektowny, a przy tym prosty w przygotowaniu placek.
Odsłon: 191
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 399
Pyszna i prosta pasta jajeczna.w sam raz do razowego chleba :)
Odsłon: 74
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 170
Smaczny, efektowny, a przy tym prosty w przygotowaniu placek.
Odsłon: 191
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 399
Składniki
Kupiłam orzechy prażone i obrane z brązowej skórki, ale jeśli macie ze skórką, to trzeba się jej pozbyć. Orzechy wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na 5-7 minut. Trzeba pilnować czasu, bo jeśli będą w piekarniku za długo, to zrobią się brązowe i gorzkie. Po wyciągnięciu z piekarnika orzechy wysypać na ściereczkę, a następnie zwinąć ścierkę na kształt sakiewki i pocierać. Skórka się złuszczy i zostaną czyste orzechy. Tak przygotowane orzechy zmielić. Ja zrobiłam to robotem. Można to zrobić w młynku do kawy, lub w blenderze o dużej mocy. Po zmieleniu orzechy powinny być mokre, oleiste.
W rondelku podgrzać mleko, dodać olej i połamaną na kawałki czekoladę. Kiedy mleko będzie ciepłe, wyłączyć gaz i mieszać, aż czekolada się rozpuści. Masę czekoladową dodać do zmielonych orzechów.
Wszystko razem zmiksować na jednolitą masę. Gotowy krem przełożyć do wyparzonego słoika.