Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krem zrobiony z czekolady i orzechów laskowych. Coś co umili nam jesienne wieczory :) Świetny do pieczywa, naleśników, ale także jako nadzienie do rogalików i drożdżówek.
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23027
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 984
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104839
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 405
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23027
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 984
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104839
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 405
Składniki
Kupiłam orzechy prażone i obrane z brązowej skórki, ale jeśli macie ze skórką, to trzeba się jej pozbyć. Orzechy wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na 5-7 minut. Trzeba pilnować czasu, bo jeśli będą w piekarniku za długo, to zrobią się brązowe i gorzkie. Po wyciągnięciu z piekarnika orzechy wysypać na ściereczkę, a następnie zwinąć ścierkę na kształt sakiewki i pocierać. Skórka się złuszczy i zostaną czyste orzechy. Tak przygotowane orzechy zmielić. Ja zrobiłam to robotem. Można to zrobić w młynku do kawy, lub w blenderze o dużej mocy. Po zmieleniu orzechy powinny być mokre, oleiste.
W rondelku podgrzać mleko, dodać olej i połamaną na kawałki czekoladę. Kiedy mleko będzie ciepłe, wyłączyć gaz i mieszać, aż czekolada się rozpuści. Masę czekoladową dodać do zmielonych orzechów.
Wszystko razem zmiksować na jednolitą masę. Gotowy krem przełożyć do wyparzonego słoika.