Do góry

Desery Przepis na:

Krem czekoladowo orzechowy (domowa nutella)

Krem czekoladowo orzechowy (domowa nutella)

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2492

Dodano:

Odsłon: 1556

Krem zrobiony z czekolady i orzechów laskowych. Coś co umili nam jesienne wieczory :) Świetny do pieczywa, naleśników, ale także jako nadzienie do rogalików i drożdżówek.

Składniki

  • 150 g. orzechów laskowych (obranych)
  • 100 g. czekolady mlecznej
  • 100 g. czekolady gorzkiej
  • 150 ml. mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 50 ml. oleju
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Krem czekoladowo orzechowy (domowa nutella)

Przygotowanie

  1. Kupiłam orzechy prażone i obrane z brązowej skórki, ale jeśli macie ze skórką,
    to trzeba się jej pozbyć.
    Orzechy wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić
    do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na 5-7 minut.
    Trzeba pilnować czasu, bo jeśli będą w piekarniku za długo, to zrobią
    się brązowe i gorzkie.
    Po wyciągnięciu z piekarnika orzechy wysypać na ściereczkę, a następnie zwinąć
    ścierkę na kształt sakiewki i pocierać. Skórka się złuszczy i zostaną czyste orzechy.

    Tak przygotowane orzechy zmielić. Ja zrobiłam to robotem.
    Można to zrobić w młynku do kawy, lub w blenderze o dużej mocy.
    Po zmieleniu orzechy powinny być mokre, oleiste.

  2. W rondelku podgrzać mleko, dodać olej i połamaną na kawałki czekoladę.
    Kiedy mleko będzie ciepłe, wyłączyć gaz i mieszać, aż czekolada się rozpuści.
    Masę czekoladową dodać do zmielonych orzechów.

  3. Wszystko razem zmiksować na jednolitą masę.
    Gotowy krem przełożyć do wyparzonego słoika.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń