Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krem maślany z mlekiem słodkim skondensowanym o smaku kawowym. Bardzo prosty do zrobienia. Nadaje się do przekładania tortów, tynkowania i ozdabiania. Smaczny, stabilny i gładki.
Jeśli szukacie ciekawego pomysłu na obiad to danie, które z pewnością przypad...
Odsłon: 522
Prościej chyba nie można. Smaczny deser z galaretek i jogurtu. Trochę czasu c...
Odsłon: 10744
Kruchy placek z brzoskwiniami i delikatną pianką budyniową to nasza propozycj...
Odsłon: 19676
Jeśli szukacie ciekawego pomysłu na obiad to danie, które z pewnością przypad...
Odsłon: 522
Prościej chyba nie można. Smaczny deser z galaretek i jogurtu. Trochę czasu c...
Odsłon: 10744
Kruchy placek z brzoskwiniami i delikatną pianką budyniową to nasza propozycj...
Odsłon: 19676
Składniki
Do rondelka o grubym dnie wlewamy 40 ml wody, wbijamy żółtka i dodajemy mleko zagęszczone. Dokładnie łączymy składniki, wstawiamy na umiarkowany ogień, mieszamy stale doprowadzając masę do zagotowania. Kiedy pojawią się pierwsze bąbelki i masa nieco zgęstnieje, zdejmujemy ją z ognia. Przelewamy do naczynia szklanego i przykrywamy folią spożywczą „w kontakt” z masą, aby nie tworzył się kożuch na wierzchu. Odstawiamy do wystudzenia do temperatury pokojowej. Masło również ma mieć temperaturę pokojową. Jest to ważne, ponieważ krem nam w trakcie łączenia obu mas się nie zwarzy, gdy jego składniki będą miały podobną temperaturę! W 2 łyżkach ciepłej wody rozpuszczamy 2 łyżki kawy. Odkładamy rozpuszczoną kawę na bok do przestudzenia.
Teraz do misy miksera wrzucamy masło i rozbijamy je na puch. Do ubitego masła wlewamy przestudzoną kawę i dobrze łączymy masło z kawą. Następnie w 3-4 etapach dorzucamy masę mleczną. Mieszamy ją tylko do połączenia składników. Na koniec masę należy przemieszać łopatką silikonową lub łyżką.
Doskonały krem kawowy gotowy do użycia!