Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Awokado smakuje nie tylko jako dodatek do salatek albo guacamole - mozna zrobic z niego pyszny krem, który wzbogaca kazdy deser. Ten szybki, prosty i bardzo smaczny deser zawiera oprócz kremu jagody peruwianskie duszone w dzemie morelowym.
Składniki
Deser nie wymaga duzej ilosci skladników, a co najmniej polowe z nich mamy zawsze w domu Krem z awokado nadaje deserowi specyficznego smaku, natomiast rodzaj owoców to juz kwestia naszych preferencji. Jogoda peruwianska ze swoim slodko-kwasnym smakiem pasuje tu doskonale, ale mozna oczywiscie zastapic ja innymi owocami.
Zagotowac dzem morelowy z odrobina wody. Odlozyc 6 jagód jako dekoracje, reszte przeciac na pól i dodac do garnka z gotowanym dzemem. Dusic przez chwile, po ostygnieciu przelozyc do kieliszków. Umyc cytryne, zetrzec skórke i wycisnac sok. Puree z miazszu awokado zmiksowac z sokiem z cytryny. Ubic smietane ze stabilizatorem. Smietankowy ser wymieszac z cukrem trzcinowym az powstanie kremowa masa. Polaczyc delikatnie smietane z awokado i serem.
Krem umiescic w kieliszkach za pomoca rekawa cukierniczego z gwiazdkowa koncówka. Udekorowac jagoda i starta skórka z cytryny. Schłodzic przez co najmniej 1 godzine.