Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prawdziwie domowe smarowidło do chleba, naleśników i ciast bez dodatku cukru.
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 147
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 147
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Składniki
Wykonanie: Dzień wcześniej daktyle zalać gorącą wodą i pozostawić na całą noc. Orzechy wsypać do blendera i blendować do chwili aż zaczną zmieniać swoją konsystencję na pastę (masło orzechowe). Zajmie to około 2 do 5 minut w zależności od mocy blendera. W razie potrzeby zeskrobywać osadzającą się na ściankach masę orzechową. Daktyle odsączyć na sicie (wodę zachować). Daktyle, kakao i szczyptę soli dodać do orzechów i miksować na najwyższych obrotach blendera do chwili uzyskania gładkiej pasty. W razie potrzeby dodawać stopniowo wodę w której moczyły się daktyle, aż krem będzie miał pożądaną przez nas konsystencję. Dodatkowo przetarłam jeszcze pastę przez gęste sitko bo przeszkadzały mi drobinki daktyli. Przygotowany krem przełożyć do czystego słoika i odstawić do lodówki by zgęstniał.