Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po urlopie zostają wspomnienia nie tylko na zdjęciach :) Słoweńsko-chorwacka Kremna Rezina to wspaniała kremówka, która z pewnością Cię zachwyci. Jest lekka, delikatna i wyglądem oraz smakiem przypomina błogi czas urlopu na południu Europy :)
Jeśli szukacie ciekawego pomysłu na obiad to danie, które z pewnością przypad...
Odsłon: 524
Prościej chyba nie można. Smaczny deser z galaretek i jogurtu. Trochę czasu c...
Odsłon: 10747
Kruchy placek z brzoskwiniami i delikatną pianką budyniową to nasza propozycj...
Odsłon: 19677
Jeśli szukacie ciekawego pomysłu na obiad to danie, które z pewnością przypad...
Odsłon: 524
Prościej chyba nie można. Smaczny deser z galaretek i jogurtu. Trochę czasu c...
Odsłon: 10747
Kruchy placek z brzoskwiniami i delikatną pianką budyniową to nasza propozycj...
Odsłon: 19677
Składniki
(Ten etap możecie sobie ułatwić wykorzystując 600 g gotowego ciasta francuskiego). Mąkę, sól, rozpuszczone masło i wodę zagniatam na jednolitą kulę. Ciasto przykrywam i wstawiam do lodówki na 30 minut. W tym czasie zimne masło rozwałkowuję pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 1 cm (na rozmiar około 15 x 15 cm) i wkładam je do lodówki. Ciasto rozwałkowuję na prostokąt grubości 4 mm, na brzegu (pozostawiając 2 cm) układam zimne masło i składam ciasto jak kopertę zakrywając masło. Ciasto z masłem wstawiam na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowuję ciasto i składam na 3. Tak złożone ciasto wkładam do lodówki na 45 minut. Następnie wyciągam ciasto z lodówki, rozwałkowuję na grubość 1 cm, składam na 3 i ciasto ponownie wędruje do lodówki na 45 minut. Ten proces powtarzam 4 razy. Ciasto francuskie dzielę na 2 części. Każdą część rozwałkowuję do wielkości blaszki 35 x 28 cm i następnie dzielę na 12 kwadratów (Można upiec ciasto francuskie w całości, ale będzie się gorzej kroić. Kwadraty zapewniają łatwy podział gotowej Kremnej Reziny). Kwadraty piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-18 minut, aż zrobią się złote. Jeżeli skorzystacie z gotowego ciasta francuskiego, będziecie potrzebować 600 g gotowego ciasta, które dzielicie i pieczecie jak wyżej :) Połowę upieczonych kwadratów wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (papierem wykładam również boczki). A teraz mogę przygotować krem waniliowy.
Żółtka, 1 szklankę cukru, wanilię ubijam na puszystą masę, dodaję rum, 1 szklankę ciepłego mleka, sok z cytryny i mąkę, miksuję. Resztę mleka zagotowuję, dodaję masę żółtkową cały czas mieszając i gotuję, aż całość zgęstnieje i zrobi się jak budyń. Masę odstawiam na 15 minut do przestygnięcia. Następnie ubijam białka na sztywną pianę dodając do nich powoli resztę cukru (1/2 szklanki). Tak ubitą pianę dodaję partiami do przestygniętej masy budyniowej szybko mieszając. Krem waniliowy wykładam na przygotowane w blaszce kwadraty z ciasta francuskiego i odstawiam do przestygnięcia, a następnie wstawiam blaszkę do lodówki. Teraz zabieram się za warstwę śmietanową.
Żelatynę zalewam niewielką ilością zimnej wody i odstawiam do napęcznienia. Śmietankę ubijam i dodaję do niej cukier puder. Miksuję. Następnie do rozpuszczonej żelatyny dodaję trochę gorącej wody i mieszam, aż żelatyna się rozpuści. Do rozpuszczonej żelatyny dodaję 2 łyżki ubitej śmietanki, mieszam i wlewam do pozostałej bitej śmietany. Krótko miksuję i wykładam śmietankę na krem waniliowy. Warstwę śmietankową przykrywam drugą częścią upieczonych kwadratów z ciasta francuskiego i ciasto wstawiam ponownie do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypuję ciasto cukrem pudrem. Kremna Rezina gotowa. Smacznego :)
Inspiracja na Kremną Rezinę pochodzi ze strony www.ssgt.si