Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to bardzo smaczny tort kremowy z owocami, oryginalny, nie jest trudny w przygotowaniu, a najważniejszą zaletą tego ciasta jest to, że można go przyrządzać w lecie, gdy są świeże owoce, np truskawki, maliny, poziomki lub czarne jagody, a w zimie ananasy lub brzoskwinie z puszki.
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 263
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 263
Składniki
Utrzeć 3 żółtka i powoli dodawać mąkę i ok. 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować i wlać roztarte żółtka, ciągle mieszając, ugotować tak jak budyń. Krem musi być gęsty. Pozostawić do ostygnięcia,( można wstawić do zimnej wody.) Utrzeć masło z cukrem pudrem i ewentualnie waniliowym i do tego powoli dodawać ostygnięty krem i sok z cytryny, ciągle mieszając. Można, jak kto lubi, dodać kilka kropli zapachu rumowego. Na dno dużej tortownicy ułożyć pokruszone biszkopty, lub upieczone wcześniej moje ciasto z białek . Zużywa się wtedy 3 niewykorzystane białka. Na to położyć połowę masy, na to warstwę owoców, resztę masy, a na nią jeszcze raz warstwę owoców. Wstawić do lodówki, żeby zastygło. Zrobić 2 galaretki. Po ostudzeniu zalać krem 1 galaretką, wstawić do lodówki, a jak zastygnie drugą galaretką. Ładnie wyglądają różnokolorowe galaretki, np jedna w kolorze owoców, czerwona, żółta, pomarańczowa, a druga zielona - agrestowa.
Moje ciasto z białek na http:tu-apetito.blogspot.com i wiele innych