Do góry

Desery Przepis na:

Kremówka

Kremówka

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 115

Dodano:

Odsłon: 9590

łatwa kremówka dla amatorów ciast i ciasteczek

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki smietany
  • 25 dag margaryny lub masła
  • 1 łyżka smalcu
  • 3 żółtka + 1 całe jajko
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej (poznańskiej)
  • 3 x cukier waniliowy
  • 3/4 l mleka
> 6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie ciasta:
    Margarynę (masło) zetrzeć na tarce, dodać mąkę, smalec i śmietanę. Zarobić ciasto nożem i krótko ręką. Włożyć do lodówki na 2 godziny.

  2. Następnie podzielić na 2 części. Rozwałkować i wyłożyć na blachę. Upiec 2 placki w temp. 200 st.C ok. 30 minut na złoty kolor.

    Aby ułatwić sobie życie, można po prostu kupić 2 szt. ciasta francuskiego. Smakiem nie ustępuje ręcznie wykonanym plackom.

  3. Wykonanie kremu:
    Wszystkie składniki ubić trzepaczką (jajko + żółtka + 3/4 szkl. cukru) dodać mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i cukry waniliowe. Wlać na gotujące się mleko. Gdy krem zastygnie, przełożyć placki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń